So Long, Marianne (pjesma)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“So Long, Marianne”
Izvođač Leonard Cohen
Album Songs of Leonard Cohen
Objavljeno 1967.
Žanr Folk rock
Trajanje 5:38
Izdavač Columbia Records
Tekstopisac Leonard Cohen
Mjesto na albumu
  "So Long, Marianne"  
  ()  

"So Long, Marianne" pjesma je koju je napisao kanadski pjesnik i glazbenik Leonard Cohen. Pojavljuje se na njegovom prvom albumu, Songs of Leonard Cohen. Pitchfork Media stavili su je na 190. mjesto svoje ljestvice dvjesto najboljih pjesama.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Cohen je nadahnuće za ovu pjesmu dobio u Marianne Jensen (rođ. Marianne Ihlen), koju je sreo na grčkom otoku Hidra 1960-ih.[2] Marianne i njenog šestomjesečnog sina upravo je napustio na otoku norveški pisac Axel Jensen.[3] Cohen ju se upoznao na otoku i odveo u njen dom u Oslu. Poslije ju je pozvao da sa njenim sinom žive sa njim u Montrealu, što ona prihvata.[2] 1960-ih živjeli su između New Yorka, Montreala i Hidre.

Cohen je Marianni posvetio svoju treću zbirku pjesama , Flowers for Hitler, a bila mu je nadahnuće i za druge pjesme. Njena slika se može vidjeti na njegovom drugom albumu, Songs from a Room.

Marianne Ihlen preminula je 28. srpnja 2016. godine u Oslu u 81. godini.[4][5] Cohen joj je pisao neposredno pred njenu smrt govoreći: "Tu sam odmah iza tebe, dobvljno blizu da te uzmem za ruku. [...] Nikad nisam zaboravio tvoju ljubav i tvoju ljepotu. Ali ti to znaš [...] Putuj sigurno stara prijateljice. Vidimo se na cesti. Ljubav i zahvalnost."[6] Cohen je preminuo poslije 3 mjeseca, 7. studenog.

Inačice pjesme[uredi | uredi kôd]

Pjesmu su obradili glazbenici Beck, Noel Harrison, John Cale i Suzanne Vega, Straitjacket Fits, Brian Hyland, James, Bill Callahan, Russian Red, Courtney Barnett i dr., uključujući i Cohenovog sina Adama Cohena.

Adam Cohen i The Webb Sisters izvode pjesmu 2017. na koncertnom albumu Tower of Song: A Memorial Tribute to Leonard Cohen. [7] Courtney Barnett izvela je pjesmu 2019. na MTV Unplugged nastupu.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]