Socijalistička stranka Urugvaja

Izvor: Wikipedija
Socijalistička stranka Urugvaja
Osnivač Emilio Frugoni
Osnovana 1910.
Sjedište Montevideo
Država djelovanja Urugvaj
Studentsko krilo Mladi urugvajski socijalisti
Ideologija socijalizam
socijaldemokracija
neokomunizam
Politički položaj lijevi centar
Nacionalna skupina koalicija Širokog fronta
Međunarodna skupina Socijalistička internacionala
Službene boje      zelena
Službena stranica

Socijalistička stranka Urugvaja (špa. Partido Socialista del Uruguay) urugvajska je lijevo orijentirana politička stranka sa sjedištem u Montevideu. Osnovao ju je dr. Emilio Frugoni 1910. godine, radi promicanja stranačke ideologije socijalizma, socijaldemokracije i manjim dijelom neokomunizma, koji zagovara obnovu komunističkih načela bez oslanjanja na svevlašće.[1] Od 1932. do 1940. godine stranka je bila članica međunarodne skupine Laburističko-socijalističke internacionale, koja se često sporila s Kominternom oko temeljnih pitanja komunističkog upravljanja i vlasti, te je zastupala liberalnije i slobodnije ideje.[2] Stranka usko surađuje i redovito koalira s Širokim frontom, vodećom ljevičarskom strankom u Urugvaju, te s manjim strankama kao što su Radnička stranka i Komunistička partija Urugvaja.

Studentsko krilo stranke, Mladi urugvajski socijalisti, okuplja sve mlade socijaliste i simpatizere stranke te izdaje stranačko glasilo.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) James Lewis,The evidence for Neocommunism, American Thinker, objavljeno 9. listopada 2007., pristupljeno 25. kolovoza 2010.
  2. (engl.) Vickers, Rhiannon. The Labour Party and the World, Manchester: Manchester University Press, 2004., str. 72

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]