Socijalizacija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Socijalizacija (lat. sociare ‚spojiti) označava proces tijekom kojeg osobe stječu stavove, i sustava vrijednosti ili društvene norme određene kulture. Pojam je skovao francuski sociolog Emile Durkheim.

Tijekom socijalizacije uče se ponašanja koja se smatraju prikladnima za članove određenog društva. Središnji zadatak socijaliziranja svakog novog naraštaja je prenošenje sustava zajedničkih vrijednosti.

Socijalizacija počinje u obitelji koja se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece

Obiteljski odgoj[uredi VE | uredi]

Odgoj i socijalizacija počinje u obitelji a najjače djeluje u predškolsko i mlađe školsko doba. U obiteljskoj sredini nastaju prva poimanja i predodžbe o svijetu i životu.

Tada se oblikuju pojmovi, izgrađuju stavovi, uspostavljaju odnosi, prihvaćaju vrijednosni kriteriji.

Škola kao faktor socijalizacije[uredi VE | uredi]

Škola je veoma značajan faktor socijalizacije djeteta. Razlozi za to su mnogobrojni. Dolazak u školu je prije svega dolazak u neku novu sredinu, u kojoj vrijede potpuno nova pravila i stroži zahtjevi, te se uspostavljaju potpuno novi i drugačiji odnosi od onih koje je dijete imalo u porodici. Dolaskom u školu dijete dolazi u kontakt sa potpuno novom socijalnom grupom. Tamo susreće vršnjake koje mu je slučaj dodijelio i na čiji izbor nije imao nikakvog utjecaja. Kakvi će efekti socijalizacije u školi biti ovisi i o nizu elemenata. Organizacija školskog života, ličnosti i karakter učitelja su najvažniji. Ali ne treba isključiti i osobine svakog djeteta, odnos učitelja prema njemu, odnos među učenicima.. Efekat socijalizacije djeteta u školi ovisi i od odnosa roditelja prema školi. Negatian stav roditelja prema školi razvija i negativan stav djeteta, i obrnuto.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Vista-Login Manager2.png Nedovršeni članak Socijalizacija koji govori o sociologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.