Sofoklis Schortsanitis

Izvor: Wikipedija
Sofoklis Schortsanitis
Σοφοκλής Σχορτσανίτης

Schortsanitis u sredini

Država Grčka
Nadimak Baby Shaq, Big Sofo
Rođenje 22. lipnja 1985.
Tiko, Kamerun
Visina 2,08
Draft 2. krug (34. ukupno), 2003.
Los Angeles Clippers
Karijera 2000.-
Klub
Liga A1 Ethniki
Euroliga
Klub Olympiakos
Položaj centar
Bivši klubovi Iraklis Thessaloníki (2000.–03.)
Pallacanestro Cantù (2003.–04.)
Aris Thessaloníki (2004.–05.)
Trener
Reprezentacija
Nagrade i dostignuća
MVP All-Star utakmice grčke lige 2006.
Svjetska prvenstva
srebro 2006. Japan Grčka
Europska prvenstva
bronca Poljska 2009. Grčka

Sofoklis Schortsanitis (Grčki: Σοφοκλής Σχορτσανίτης; Tiko, Kamerun, 22. lipnja 1985.) je grčki profesionalni košarkaš. Igra na poziciji centra, a trenutačno je član grčkog euroligaša Olympiakosa. Izabran je u 2. krugu (34. ukupno) NBA drafta 2003. od strane Los Angeles Clippers.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Karijeru je započeo kao član grčkog prvoligaša Iraklisa Thessaloníkija. U svojoj prvoj profesionalnoj sezoni prosječno je igrao 6,4 minute i postizao 2,6 poena. Zatim je otišao u talijanski Pallacanestro Cantù. Nakon samo jedne sezone provedene u Italiji, natrag se vraća u svoju domovinu i igra za Aris Thessaloníki.

Nakon povratka u Grčku ostvario je veliki napredak i postao je meta američkih NBA skauta kao igrač s velikim "neograničenim potencijalom". Tijekom sezone 2005./06. George Garbolas, Olympiakosov direktor doveo ga je u njihove redove. Grčkim mediji kritizirali su Garbolasa što je doveo previše "teškog" Schortsanitisa, no Garbolas je svima dokazao da su u krivu jer je Schortsanitis ubrzo izgubio na svojoj težini. Schortsanitis je postao veoma važnim "kotačićem" Olympiakosa i njegovi impresivni nastupi doveli su do poziva u grčku košarkašku reprezentaciju.

Grčka košarkaška reprezentacija[uredi | uredi kôd]

S grčkom reprezentacijom osovojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2006. i brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]