Sojuz 9

Izvor: Wikipedija
Sojuz 9
OrganizacijaSSSR
Tip misijeorbitalni let
Datum lansiranja19. lipanj 1970. 11:58:55 UT
Lansiran uz pomoćSojuz
Mjesto lansiranjaBajkonur
Trajanje misije17d/16:58:55
Pad iz orbite1. lipanj 1970. 19:00:00 UT
Masa6.590 kg
Orbitalni elementi
Inklinacija51.6°
Orbitalni period88.5 minuta
Apoapsis227 km
Periapsis176 km

Sojuz 9 je poletio s ciljem obaranja 5 godina starog rekorda boravka u Svemiru. Kozmonauti Andrijan Nikolajev i Vitalij Sevastianov proveli su u orbiti skoro 18 dana. Cilj misije je bilo testiranje dugotrajnih efeketa bestežinskog stanja na zdravlje posade i njihove radne sposobnosti. Misijom se želio ispitati teren prije lansiranja prve svemirske postaje, Saljut 1.

Tijek misije[uredi | uredi kôd]

Kozmonauti Nikolajev i Sevastinov proveli su 18 dana izvodeći razne fiziološke, biomedicinske eksperimente na sebi te su proučavali psihološke posljedice dugotrajnog leta. Kozmonauti su bili u TV vezi sa svojim obiteljima, gledali su utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, igrali su šah i glasali na izborima. Letom je postavljen novi rekord u duljini boravka u Svemiru i po prvi puta fokusiralo na život u orbiti, a ne samo na preživljavanje tokom dugotrajnih misija.

Povratkom na Zemlju kozmonauti su otkrili da su im mišići jako oslabili i trebalo im je nekoliko dana da povrate snagu. U orbiti su vrijeme za vježbanje žrtvovali za provođenje pokusa i reakcija njihovih tijela na neaktivnost je samo pokazala koliko je važno redovito vježbanje.