Sonny Liston

Izvor: Wikipedija
Charles L. Liston
Osobni podatci
Nadimak Sonny
Težinska kategorija teška
Državljanstvo američko
Nadnevak rođenja 8. svibnja 1932.
Mjesto rođenja St. Francis County, Arkansas, SAD
Nadnevak smrti 30. prosinca 1970.
Mjesto smrti Las Vegas, Nevada, SAD
Visina 185 cm
Boksačke statistike
Profesionalne
Ukupno borba 54
Pobjeda 50
Pobjeda prekidom 39
Poraza 4
Neriješenih 0
Nevažećih 0
Nagrade i dostignuća

Charles L. "Sonny" Liston (St. Francis County, Arkansas, 8. svibnja 1932.Las Vegas, Nevada, 30. prosinca 1970.), američki boksač, svjetski prvak u teškoj kategoriji od 1962. do 1964. U ringu je ostao upamćen po izuzetno snažnim udarcima i agresivnosti, a izvan ringa po uskoj povezanosti s kriminalnim miljeom.

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Točan datum Listonova rođenja nije poznat. Majka je kao moguće godine rođenja navodila 1929., 1930. i 1932., a sam Liston 1928., 1932. i 1933. Nadalje, majka je govorila kako je rođen 8. ili 18. siječnja, dok je Liston navodio 8. svibnja. Službeni podatci o rođenjima u SAD-u tada još nisu postojali, a u popisu stanovništva 1930. nema spomena Charlesa L. Listona.

Kao dijete je bio zatvoreni osobenjak, a napeti odnos s ocem obilježila je njegova okrutnost i nasilnost spram djece i majke. Od osme godine morao je raditi po čitave dane, dok je u školu išao rijetko, tako da nikad nije naučio čitati i pisati.

1946. umire Listonov otac te se majka i Charles ubrzo sele u St. Louis, gdje upoznaje Willieja Jordana. Zajedno počinjavaju nekoliko pljački i krađa, zbog čega je sredinom 1950. osuđen na 5 godina zatvora. U zatvoru dobiva nadimak Sonny i počinje se baviti boksom, a zbog dobrog vladanja biva pušten već u listopadu 1952.

Boksačka karijera[uredi | uredi kôd]

Već u ožujku 1953. pobjeđuje na renomiranom amaterskom turniru Zlatne rukavice, a u kolovozu započinje profesionalnu karijeru. Uslijedile su pobjede protiv čitavog niza renomiranih protivnika (Zora Folley, Eddie Machen, Cleveland Williams, Nino Valdes...), no 1956. ponovno završava u zatvoru, ovoga puta zbog ozljeda nanesenih policajcu. Nakon izlaska 1958. nanizao je 19 uzastopnih pobjeda i konačno dobio priliku boriti se za naslov.

Tim tadašnjeg prvaka Floyda Pattersona dugo je izbjegavao meč s Listonom, između ostalog i zbog njegovih navodnih veza s mafijom, no 1962. meč je konačno ugovoren. Liston je odnio suverenu pobjedu, nokautom u prvoj rundi, a istim ishodom završio je i revanš 1963.

Titulu svjetskog prvaka oduzima mu 1964. Cassius Clay. Dvoboju su prethodile mnogobrojne provokacije, a nepripremljeni i frustrirani Liston ostao je nakon šeste runde u kutu i predao pojas Clayu.

Clay, koji je u međuvremenu prešao na islam i nastupao kao Muhammad Ali, je slavio i u uzvratu 1965., nokautiravši Listona nakon samo 105 sekundi. Presudni Alijev udarac ušao je u povijest kao t.zv. fantomski udarac (veliki dio publike nije ga ni primijetio), a Liston kao najbrže nokautirani bivši svjetski prvak. Listonov brzi poraz zbog misterioznog udarca i njegove veze s podzemljem potaknuli su kasnije priče kako je borba bila namještena.

Liston je nakon poraza od Alija ubilježio još nekoliko pobjeda, no one su ostale u sjeni optužbi o namještanju, tako da novu priliku za naslov više nije dobio. Karijeru je zaključio borbama protiv Leotisa Martina 1969. (poraz u devetoj rundi, iako je Martin zbog ozljede oka zadobivene u ovoj borbi morao okončati karijeru) i Chucka Wepnera 1970. (pobjeda nokautom u desetoj rundi, nakon koje je Wepner zaradio čak 72 šava). U 54 profesionalne borbe ubilježio je 50 pobjeda, od čega čak 39 nokautom. 1991. primljen je u Međunarodnu boksačku kuću slavnih.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Pola godine nakon posljednje borbe, Liston umire pod nerazjašnjenim okolnostima u Las Vegasu. Policija je slučaj okarakterizirala kao predoziranje heroinom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]