Sonora (pustinja)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Planine u Sonori

Pustinja Sonora koja se još naziva i Pustinja Gila je sjevernoamerička pustinja koja se proteže američko-meksičkom granicom i pokriva velike dijelove američkih saveznih država Arizone i Californije te sjeverozapadnih meksičkih država Sonora, Baja California, i Baja California Sur. To je jedna od najvećih i najtoplijih pustinja u Sjevernoj Americi. Veličine je 311.000 km2. Pustinju nastanjuju različite životinje i biljke, poput saguaro kaktusa.

Biljni i životinjski svijet[uredi | uredi kôd]

U pustinji Sonora obitava 60 vrsta sisavaca, 350 vrsta ptica, 20 vrsta vodozemaca, preko 100 vrsta guštera, 30 vrsta riba, 1000 vrsta kukaca i više od 2000 vrsta biljaka. Područje pustinje Sonora, jugozapadno od Tucsona, u blizini meksičke granice jedino je mjesto gdje obitava populacija Jaguara u SAD-u.

Ljudi[uredi | uredi kôd]

Pustinja Sonora dom je sedmnaest domorodačkih kultura. Najveći grad u pustinji Sonora je Phoenix, Arizona, koji je 2008. imao 4,4 milijuna stanovnika. Smješten na rijeci Salt River u centralnom dijelu Arizone, Phoenix je jedan od nabrže rastućih gradova u SAD-u. U tom dijelu pustinja Sonora gubi svaki sat po 4000 kvadratnih metara površine (zbog širenja grada).

Sljedeći po veličini grad je Tucson u južnom dijelu Arizone s populacijom od jednog milijuna stanovnika, pa Mexicali, Baja California, Mexico, s populacijom oko 900.000 stanovnika. Područje grada Hermosillo, Sonora, Mexico ima 700.000 stanovnika.

Zaštićeno područje[uredi | uredi kôd]

Dana 17. siječnja 2001. 2008 četvornih kilometara pustinje Sonore proglašeno je zaštićenim područjem radi još boljeg očuvanja Sonore.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]