Rovke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Soricidae)
Rovke
Sorex alpinus
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Insectivora
Porodica:Soricidae
Fischer, 1814
Rodovi
vidi tekst
Baze podataka
Rovka s Tenerife; autor Vicentecubas

Rovke (Soricidae), porodica malenih sisavaca iz reda kukcojeda (Insectivora). Rovke su predatori koje znanstvenici opisuju kao vječno gladne ubojice koje su neprekidno u potrazi za hranom, a u najmanju ruku dnevno mora pojesti 80–90% svoje težine (šumska rovka), ali neke i daleko više. Na jelovniku ovih predatora najčešće su kukci i kolutićavci, a neke vrste ubijaju čak i zmije. Aktivne su i danju i noću (ovisno o vrsti, a neke su se prilagodile i životu i lovu u vodi.

Rovke su mišolikog oblika pekrivenog baršunastom sivo-smeđom dlakom, zajedničko im je obilježje uz ubrzani metabolizam izdužena pokretna i osjetljiva njuška, kratke nožice, sitne oči, i slabo obrasli rep.

Rovke su raširene širom svijeta a jedino im domovina nije Nova Gvineja, Australija, Novi Zeland, kao i područje Južne Amerike gdje su tek u relativno skorije vrijeme imigrirale.

Na području Hrvatske najvažnije su šumska (Sorex araneus) i poljska rovka (Crocidura suaveolens). jedna od najmanjih rovki je sredozemna rovka (Suncus etruscus), svega 4 cm bez repa, raširena uz Sredozemno more, na Arapskom poluotoku, u Maloj Aziji i Aziji. najmanje među njima teške su svega 2 do 3 grama.[1]

Rodovi:[uredi | uredi kôd]

Izvori za rodove[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Rovke
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Rovke