Sorin Grindeanu

Izvor: Wikipedija
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Grindeanu u veljači 2015. godine.

65. Predsjednik vlade Rumunjske
trenutačno
u službi od
4. siječnja 2017.
Prethodnik Dacian Cioloș
Ministar komunikacija
trajanje službe
17. prosinca 2014. – 17. studenog 2015.
Premijer Victor Ponta
Prethodnik  Răzvan Cotovelea
Nasljednik Manus Bostan
Rođenje 5. prosinca 1973.
Politička stranka Socijaldemokratska stranka
Zanimanje političar, informatičar, statističar

Sorin Grindeanu (Karansebeš, 5. prosinca 1973.) rumunjski je političar, statističar, informatičar i vojni analitičar, obnašatelj dužnosti 65. predsjednika rumunjske vlade.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1973. godine u Karansebešu. Roditelji su mu bili profesori na pedagoškom fakultetu Karansebešu, a otac Nikolas jedno vrijeme i dekan fakulteta. Osim pedagoškog rada, otac mu je obnašao razne političke dužnosti u Socijaldemokratskoj stranci; tako je više puta bio županijski vijećnik i član stranačkih županijskih tijela.

U rodnom mjestu završio je osnovnu školu i gimaziju, gdje je pokazao zanimanje za računarstvo i sudjelovao na natjecanjima u informatici. Na Zapadnom sveučilištu u Temišvaru studirao je petogodišnji studij matematike i računarstva. Nakon diplome, završio je poslijediplomsko usavršavanje na području pohrane podataka.[1] Zahvaljujući stipendiji "Tempus", 1999. godine odlazi na poslijedimplomska predavanja na Bolonjsko sveučilište. Na Statističkom institutu u Frankfurtu diplomirao je na području društvenih statistika, nakon čega se dodatno usavršavao na Beckettovom sveučilištu u engleskom Leedsu.[1] Pri nacionalnoj obaviještajnoj akademiji u Bukureštu, pohađao je poslijediplomski studij obuke i stručnog usavršavanja u području vojnih znanosti, informatike i javnog reda.[1]

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je u Zastupnički dom Rumunjskog parlamenta iz redova Socijaldemokrata. Istovremeno, između prosinca 2015. godine i studenog 2016. godine obnašao je dužnost ministra komunikacija. Završetkom kratkog ministarskog mandata postaje predsjednikom županijskog odbora Socijaldemokratske stranke za Tamišku županiju i član najviših stranačkih tijela.

Nakon pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima 2016. godine, predsjednik stranke Liviu Dragnea izabrao ga je za kandidata za predsjednika vlade. Dva dana kasnije, predsjednik države Klaus Iohannis mu je i službeno povjerio mandat predsjednika vlade koji je na snagu stupio početkom siječnja 2017. godine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c ŽIVOTOPIS - Sorin Grindeanu, predloženi ministar komunikacija (rum.), Mediafax, www.mediafax.ro, 14. prosinca 2014.
  2. Sorin Grindeanu novi premijer Rumunjske, Al Jazeera Balkans, balkans.aljazeera.net, 30. prosinca 2016. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]