Souad Massi

Izvor: Wikipedija
Souad Massi
Rođen/a23. kolovoza 1972., Alžir
Žanr/oviRock, Country, Fado, Alžirska narodna glazba
Zanimanjepjevačica, gitaristica, kantautorica
Producentska kućaIsland
Internetska stranicaSlužbene stranice

Souad Massi, (Alžir,23. kolovoza 1974.) popularna je alžirska pjevačica, kantautorica i gitaristica, berberskog podrijetla. Započinje svoju karijeru u rock sastavu Atakor prije nego napušta Alžir zbog smrtonosnih prijetnji. 1999. godine Massi nastupa ma festovalu Femmes d'Algerie u Parizu nakon čega slijedi potpis ugovora s diskografskom kućom Island Records.

Glazba koju Massi izvodi s akustičnom gitarom, prikazujue Western glazbeni stil na kojeg su utjecali rock, country i portugalski fado ali ponekad utjelovljuje i orijentalne glazbene stilove kao i orijentalne instrumente poput ouda i naravno i afričke glazbene stilove.

Massi pjeva na alžirskom arapskom, francuskom, i povremeno na engleskom i kabilskom, često koristeći više jezika u istoj pjesmi.

Djetinjstvo i prvi sastavi[uredi | uredi kôd]

Massi je rođena u Alžiru u siromašnoj obitelji sa sedmero djece. Ohrabrena od strane starijeg brata, započinje studij glazbe vrlo mlada, pjevajući i svirajući gitaru. Odrastajući poistovjećuje se s zvucima američke country i tradicionalne glazbe i ti glazbeni stilovi će kasnije jako utjecati na tekstove pjesama koje će napisati.[1] U dobi od sedamnaest godina priključuje se jednom flamenco sastavu, ali ubrzo se zasićuje istog te ga napušta.

Massi na koncertu 2005. godine

U ranim 1990.-im Massi se pridružuje alžirskom političkom rock sastavu Atakor, na kog su utjecali Zapadni rock sastavi poput Led Zeppelina i U2-a. S grupom je provela sedam godina izdajući uspješan album i dva popularna glazbena videa.[2]

Sastav, sa svojim političkim tekstovima i rastućom poluratnosti, postaje meta protivnika koji se nisu slagali s njihovim načinom razmišljanja. Massi se prerušava, skraćujući kosu i nosi mušku odjeću ali usprkos tomu postaje meta smrtonsnih prijetnji. Napušta sastav 1999. i seli u Pariz.

Solo karijera[uredi | uredi kôd]

1999. godine Massi dobiva pozivnicu za učešće na festivalu Femmes d'Algerie ("Žene iz Alžira"), što je vodilo potpisivanju ugovora s Island Recordsom.[3]

Njen prvi solo album Raouiizdaje u lipnju 2001. kog Allmusic upoređuje s američkom narodnom glazbom 1960.-ih godina. Pjevan uglavnom na francuskom i arapskom, album dobiva dobru kritiku i biva komercijalno uspješan u Francuskoj.[2] Sljedeće godine, nominirana je za "Best Newcomer" na "BBC Radio 3 Awards for World Music".[4]

Svoj drugi album Deb ("Slomljenog srca") izdaje 2003. godine. Tekstovi albuma su imali više osobni nego politički prizvuk i album postaje jedan od najuspješnijih sjevernoafričkih albuma diljem svijeta.[5] Poslije tri godine, Massi izdaje svoj treći album Mesk Elil.

Album proširuje teme ljubavi i gubitaka koje su opjevanje na albumu Deb, na kojem pjeva u duetu s Dabyjem Tourem i Rabahom Khalfaom

Godine 2010., izdaje svoj četvrti studijski album Ô Houria. Producenti ovog albuma su bili Francis Cabrel i Francoise Michel. Paul Weller sudjeluje i kao vokal i na klaviru.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Solo albumi[uredi | uredi kôd]

  • 2001.: Raoui
  • 2003: Deb[6]
  • 2005: Mesk Elil
  • 2007: Live acoustique
  • 2010: Ô Houria
  • 2015: El Mutakallimun

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Souad Massi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Africa's shining music stars". BBC News. Retrieved January 1, 2007.
  2. a b "Souad Massi"Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. studenoga 2008. (Wayback Machine). African Musician Profiles. Retrieved January 1, 2007.
  3. Longley, Martin. "Souad Massi: Outcast in her native land"Arhivirana inačica izvorne stranice od 29. lipnja 2007. (Wayback Machine). Independent. Retrieved April 27, 2009.
  4. Cornwell, Jane. "Belly dancing in the aisles". Evening Standard. Retrieved April 27, 2009.
  5. "Souad Massi (Algeria)". BBC Radio 3. Retrieved January 1, 2007.
  6. Wrasse Records 096, brošura sadrži samo engleski prijevod pjevanih pjesama