Sovjetska Republika Naissaar

Izvor: Wikipedija
Sovjetska Republika Naissaar

Naissaare Nõukogude Vabarii

Nepriznata sovjetska republika

1917.1918.

Zastava Sovjetske Republike Naissaar

Zastava

Geslo
Smrt buržujima!
Himna
"Internacionala"
Lokacija Sovjetske Republike Naissaar
Lokacija Sovjetske Republike Naissaar
Naissaar na zemljovidu Estonije
Glavni grad Obernargen
Jezik/ci estonski jezik
Vlada
Predsjedavajući komesar
 - 1917.1918. Stepan Petričenko
Legislatura Vijeće narodnih komesara
Povijest Prvi svjetski rat
 - uspostavljena 17. prosinca 1917.
 - ukinuta 26. veljače 1918.
Valuta nepoznato
Danas dio Estonija

Sovjetska Republika Naissaar (est.: Naissaare Nõukogude Vabariik), službeno Sovjetska Republika Vojnika i Graditelja Utvrda Naissaar (rus.: Советская республика матросов и строителей),[1] bila je kratkotrajna i nepriznata sovjetska republika proglašena na otoku Naissaaru u Estoniji. Republika je službeno proglašena 17. prosinca 1917. godine, a ukinuta je nakon njemačke okupacije otoka 26. veljače 1918.

Otok Naissaar imao je, unatoč maloj površini, važnu ulogu kao pomorska baza Ruskog Carstva i Estonije. Tamo je 1913. godine stigao ukrajinski anarhosindikalist Stepan Petričenko, nakon što je regrutiran u Carsku mornaricu te stacioniran na bojni brod Petropavlovsk, koji je u to vrijeme bio usidren na otoku. Otok je od 1914. bio nenaseljen od kad su ga vlasti odlučile koristiti kao vojnu bazu. U vrijeme Februarske revolucije, Petričenko je zajedno s još 70 – 90 mornara boravio na otoku, nakon što je na njemu izgrađena nova mornarička baza.[2]

Premda je Privremena vlada u travnju 1917. dodijelila Estoniji određen stupanj autonomije, ta je baltička zemlja i dalje bila pod kontrolom Moskve. Situacija se, međutim, drastično promijenila nakon Oktobarske revolucije, kada su boljševički revolucionari suspendirali privremenu vladu Estonije Maapäev. Tada dolazi do osnivanja lokalnog Vijeća zastupnika radnika i vojnika, koje je 17. prosinca 1917. proglasilo osnivanje Vijeća narodnih komesara, a time i osnivanje Sovjetske Republike Naissaar. Predsjedavajući je postao Petričenko,[3] a imenovani su narodni komesari za vojne i mornaričke poslove, unutarnje poslove, rad, financije, zdravstvo i (kasnije) obrazovanje. Vijeće je proglasilo kako Naissaar postaje "nezavisna sovjetska republika".

Dok je Vijeće radilo na Ustavu, glavnim je gradom proglašeno selo Obernargen. Službena himna postala je "Internacionala", dok je službena zastava bila crveno-crna zastava anarhosindikalista. Namjera je bila da republika koristi i vlastiti novac, međutim ta ideja nije provedena u praksi kako je zamišljeno.[3] Estonski komunisti priznali su de facto sovjetsku republiku te su čak na otok poslali određen broj zatvorenika na prisilni rad kako bi dodatno utvrdili postojeću infrastrukturu i obavljali druge poslove.[1]

U tom je trenutku Privremena vlada Estonije odlučila zatražiti pomoć njemačke vojske. Sovjetari su se podjednako morali boriti i protiv boljševika i protiv Nijemaca, međutim kada su Nijemci okupirali otok 26. veljače 1918., baltička je flota evakuirala većinu stanovnika, prvo prema Helsinkiju, a onda i prema Kronštatu. Bio je to kraj Sovjetske Republike Naissaar.[3] Mali broj sovjetara koji su ostali na otoku zarobljeni su, a vojne su građevine uništene. Ipak, dio lokaliteta spasio je lokalni šumar koji je prerezao kablove i tako spriječio detonaciju na tim lokacijama.[1] Tjedan dana kasnije, boljševici su predali Baltik Njemačkom Carstvu sukladno odredbama Sporazuma u Brest-Litovsku. Petričenko će nastaviti svoje revolucionarno djelovanje te će 1921. povesti slavni Kronštatski ustanak protiv boljševika, nakon čega bježi u Finsku.[3]

Estonska je vlada u veljači 1919. na otoku pogubila 40 boljševičkih ratnih zarobljenika.[4] Nakon Njemačke revolucije i kapitulacije Drugog Reicha u Prvom svjetskom ratu, Nijemci su predali otok Estoniji 19. studenoga 1918.[5] Otok je službeno postao dijelom Estonije 1920. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Naissaare kroonika (estonski). Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2005. Pristupljeno 24. listopada 2007.: "nõukogu kuulutab saare soldatite ja kindluseehitajate sotsialistlikuks vabariigiks."
  2. Jalutuskäik saladusliku Naissaare lõunarajal. Eesti Loodus (estonski). Pristupljeno 24. listopada 2007.
  3. a b c d Naissaar: The Estonian "Island of Women" Once an Independent Socialist Republic. Pristupljeno 18. ožujka 2018.
  4. Kasekamp, Andres. 2000. The Radical Right in Interwar Estonia. Macmillan. ISBN 978-0-312-22598-8
  5. Kortmann, C.; J. Fleuren. 2004. Constitutional Law of 10 EU Member States. Kluwer. ISBN 978-90-13-03468-4

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]