Space-Dye Vest

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“Space-Dye Vest”
Izvođač Dream Theater
Album Awake
Objavljeno 1994.
Žanr progresivni rock
Trajanje 7:29
Izdavač EastWest
Tekstopisac Kevin Moore
Skladatelj Kevin Moore
Mjesto na albumu
"Scarred" "Space-Dye Vest" "Eve"
(10) (11) (12)

"Space-Dye Vest" je jedanaesta i posljednja pjesma s albuma Awake (izdan 1994. godine) američkog progresivnog metal sastava Dream Theater. Pjesmu je u cijelosti napisao Kevin Moore, a sastoji se uglavnom od dueta Mooreovih dionica na pianu i vokala Jamesa LaBriea, sve dok se ostatak sastava ne ubaci za dramatični završetak sve dok glazba ne utihne, a Moore odsvira završnicu s notama s kojima je i započeo skladbu.

Pjesma je također poznata po tome što ju sastav nikada nije izvodio uživo. Kevin Moore je napustio sastav nakon što je izdan album Awake. Neki od članova sastava objasnili su kako ne žele pjesmu izvoditi uživo bez Moorea, iz razloga što je to "Mooreova skladba". Jordan Rudess se izjasnio kako bi volio odsvirati "Space-Dye Vest" uživo kad ostali članovi sastava budu spremni za to.

Osim na albumu Awake pjesma je izdana i kroz singl Dream Theatera "Lie".

Na demouratku ove pjesme, umjesto Jamesa LaBriea, vokale je odradio sam Kevin Moore.

Evo što je Kevin Moore rekao japanskom novinaru o tome što ga je inspiriralo da napiše "Space-Dye Vest":

Wikicitati »Inspirirana je...Sjećam se kako sam pregledavao kroz odjevni katalog i ugledao sliku cure kako pozira za neku odjeću zvanu space-dye vest. I tako sam se zaljubio u nju [malo smijeha] iz nekog čudnog razloga i u trenutku kada sam to uradio, taj trenutak kada sam bio opsjednut tom osobom, pitao sam se: "Zašto činim ovo?". I primijetio sam kako sam u posljednje vrijeme to činio često. I mislim kako je prvotni razlog zašto sam to činio, i to je što sam tada bio shvatio, to što sam tek nedavno izašao iz veze u kojoj sam napucan, jednostavno, i mislim kako sam bio u situaciji gdje nisam završio davati sve što sam bio spreman dati, pa sam samo tako, davao to svuda uokolo, znaš, samo ciljao u drukčijim smjerovima. Bio je to potpuni slučaj bacanja. A ova pjesma je pokušaj da razrješim to i nekako priznam kako sam jednostavno izgubljen. Pa je to nekako mračna pjesma, iako puna katarze[1]«

Izvođači[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Službene stranice sastava Dream Theater