Spartanski kraljevi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Spartanski kraljevi[uredi VE | uredi]

Od samih svojih početaka Sparta je imala oligarhijsko-aristokratsko uređenje kome su na vrhu bila paralelno dva kralja, jedan iz roda Agijada i drugi iz roda Euripontida. Spartanci su smatrali da oba roda potječu neposredno od Herakla pa su ih nazivali Heraklidima.

Svakog od kraljeva nasljeđivao je u pravilu najstariji sin rođen za vrijeme kraljevanja. Njihova uloga bila je apsolutna samo kad vojnih pohoda kada su preuzimali ulogu vrhovnog zapovjednika. Tada bi jedan kralj vodio vojsku, a drugi ostajao u Sparti brinući se za domaće prilike.

U preostalom vremenu vlast su dijelili s drugim državnim tijelima, uz njih su u vlasti učešće imali i efori, vijeće petorice izabirano na jednogodišnje razdoblje; gerusija, vijeće staraca od dvadeset i osam članova starijih od šezdeset godina biranih doživotno te apela - narodna skupština koju su činili svi Spartijati. Uloge i značaj pojedinih tijela kroz povijest su se mijenjale, no uvijek su imali određenu kontrolu nad kraljevima, a među njima posebice efori, koje je uveo spartanski zakonodavac Likurg, a oni su kraljevima mogli suditi te određivati im globe, progonstva pa i smrtne kazne.

Rod Agijada[uredi VE | uredi]

Rod Euripontida[uredi VE | uredi]

Kraljevi poslije bitke kod Selasije[uredi VE | uredi]

Nakon što su makedonski kralj Antigon III. Doson i Ahajski savez porazili Kleomena III. u bici kod Selasije, otpočeo je slom spartanskog državnog i društvenog uređenja. Od 221. pr. Kr. do 219. pr. Kr. Sparta je bila republika.

Ahajski savez anektirao je Spartu 192. pr. Kr.