Spider-Man: Novi svijet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spider-Man: Novi svijet
Producent Avi Arad, Amy Pascal, Phil Lord, Christopher Miller
Scenarist Phil Lord, Rodney Rothman
Glazba Daniel Pemberton
Montaža Robert Fisher Jr.
Godina izdanja 2018.
Trajanje 117 min.
Proračun $90 milijuna
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Spider-Man: Novi svijet je američki animirani superherojski film iz 2018. godine, temeljen na liku Marvel Comicsa, Milesu Moralesu/Spider-Manu, producirao Columbia Pictures i Sony Pictures Animation u suradnji s Marvelom, a distribuira Sony Pictures Release, To je prvi animirani dugometražni film u franšizi Spider-Man, i smješten je u zajedničkom multiverzumu zvanom "Spider-Verse", koji ima alternativne svjetove. Film je režirao Bob Persichetti, Peter Ramsey i Rodney Rothman s scenarija Fil Lorda i Rothmana, a glumi Shameik Moore kao Morales, uz Jakea Johnsona, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Lunu Lauren Velez, Johna Mulaneya, Nicolasa Cagea, i Liev Schreiber. U Spider-Man: u Spider-Verse, Miles Morales postaje jedan od mnogih Spider-Mana dok se udružuju kako bi spasili New York City i zaustavili Kingpina.

Planovi za animirani film Spider-Man koji će razviti Lord i Christopher Miller prvi su put otkriveni 2014., a službeno je objavljen u travnju 2015. Persichetti, Ramsey i Rothman pridružili su se u iduće dvije godine s Mooreom i Schreiberom u travnju 2017. Lord i Miller željeli su da film ima svoj jedinstveni stil, kombinirajući cjevovod računalne animacije tvrtke Sony Pictures Imageworks s tradicionalnim tehnikama crtanih stripova inspiriran radom Miles Moralesa, suosnivačem Sara Pichelli. Dovršenje animacije za film zahtijevalo je do 140 animatora, najveću posadu koju je ikada koristila Sony Pictures Animation za film.

Spider-Man: Novi svijet imao je svoju svjetsku premijeru u Regency Village Theatreu u Los Angelesu 1. prosinca 2018., te je teatralno objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama 14. prosinca 2018. godine. proračun od 90 milijuna dolara, a hvaljen je zbog animacije, likova, priče, glume, humora i soundtracka. Film je osvojio nagradu za najbolji animirani igrani film na 76. Zlatnim globusima, bio je nominiran za istu nagradu na 24. Nagradi kritičara i osvojio brojne druge nagrade i nominacije.

Uloge[uredi VE | uredi]

Ime Engleska inačica Hrvatska inačica
Prowler/Aaron Davis Mahershala Ali Igor Kovač
Doktorica Octopus (Doc Ock)/Olivia "Liv" Octavius Kathryn Hahn Nina Violić
Spider-Woman/Gwen Stacy Hailee Steinfeld Anja Nigović
Jefferson Davis Brian Tyree Henry Tarik Filipović
Kingpin/Wilson Fisk Liev Schreiber Goran Grgić
Spider-Man/Miles Morales Shameik Moore Adnan Prohić
SP//dr/Peni Parker Kimiko Glenn Sandra Hrenar
Spider-Man/Peter B. Parker Jake Johnson Frano Mašković
Spider-Man/Peter Parker Chris Pine Zoran Pribičević
Spider-Man Noir/Peter Parker Nicholas Cage Ivan Šarić
Spider-Ham/Peter Prasker John Mulaney Ozren Grabarić
Stan Lee Stan Lee Željko Bebek
Ben Parker ? Miroslav Ćiro Blažević
Rio Morales Luna Lauren Velez Ana Begić
Mary Jane Watson Zoe Kravitz Ivana Rushaidat
May Parker Lily Tomlin Biserka Ipša


Ostali glasovi: