Spomenik Seljačkoj buni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spomenik Seljačkoj buni 1573. prikazan u cjelini

Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu je monumentalna kiparska kompozicija autora Antuna Augustinčića i suradnika. Podignuta (1971.1973. godine) u spomen parku kod dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, u kojem se nalazi i Muzej seljačkih buna. Spomenik u mjestu Samci, općini Gornja Stubica je zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu nalazi se u perivoju Dvorca Oršić. Djelo kipara Antuna Augustinčića i suradnika, nastalo je u razdoblju od 1971. do 1973. godine. Sastoji se od dva krilna brončana reljefa na kamenom postolju ispred kojih je, u središnjem žarištu, monumentalna brončana figura Matije Gupca. Na rubnoj strani ističe se brončani kip Petrice Kerempuha. Na bočnim su reljefima dva trokutasta kadra s figurativnim prikazima: lijevo je prikaz bitke kod Stubice, desno prikaz svakodnevnog života u 16. stoljeću. Rađen je tehnikom lijevanja u bronci i klesanja u kamenu (zelenom škriljevcu).

Ova kompozicija izrađena je od bronce i kamena, veličine 40 m x 7,5 m, a ukupna površina reljefa na spomeniku iznosi 180 m2.

Suradnici Antuna Augustinčića bili su kipari: Ivan Sabolić, Vjekoslav Rukljač, Vladimir Herljević, Nikola Bolčević, Velibor Mačukatin, Luka Musulin i Stanko Jančić.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4417 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Galerija[uredi | uredi kôd]

Spomenik Seljackoj buni (detalj).jpg

Središnji dio spomenika
s likom Matije Gupca

Stubica.jpg

Pogled na Spomenik sa strane

Petrica Kerempuh.JPG

Lik Petrice Kerempuha
u podnožju

Seljačka buna 1573.- muzejski pano.JPG

Muzejski pano
o Seljačkoj buni

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske: Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 3. studenoga 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]