Sporazum o morskoj granici između Kube i Haitija

Izvor: Wikipedija
Pomorska granica između Kube i Haitija

Sporazum o pomorskoj granici između Kube i Haitija je ugovor iz 1977. između Kube i Haitija kojim se utvrđuje pomorska granica između dviju zemalja.[1]

Unatoč tome što u to vrijeme nije bilo službenih diplomatskih odnosa između dviju zemalja, ugovor je potpisan u Havani 27. listopada 1977. godine. Tekst ugovora utvrđuje granicu koja je približna ekvidistantna linija između dva otoka u Privjetrinskom prolazu. Granica se sastoji od 50 pravocrtnih pomorskih segmenata definiranih 51 pojedinačnom koordinatnom točkom.

Otok Navassa[uredi | uredi kôd]

otok Navassa je južno od Kube, istočno od Jamajke, te zapadno od Haitija. Zemljovid odražava stanje prema granicama kako ih tumači Vlada SAD-a.
Kuba i Haiti

Otok Navassa, koji se nalazi uz zapadnu obalu Haitija i na koji pravo polažu Haiti i Sjedinjene Američke Države, zanemaren je pri izračunavanju približne ekvidistantne crte granice.

Ratifikacija[uredi | uredi kôd]

Ugovor je stupio na snagu 6. siječnja 1978. nakon što su ga ratificirale obje zemlje. Puni naziv ugovora je Sporazum između Republike Haiti i Republike Kube o razgraničenju pomorskih granica između dviju država .

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Anderson, Ewan W. (2003). International Boundaries: A Geopolitical Atlas. Routledge: New York. ISBN 9781579583750; OCLC 54061586 str. 551–563.

Reference[uredi | uredi kôd]