Srce je lovac samotan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Srce je lovac samotan
Naziv izvornika 'The Heart is a Lonely Hunter'
Autor Carson McCullers
Prijevod Zlatko Gorjan
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Vrsta djela roman
Izdavač Houghton Mifflin
Datum (godina)
izdanja
1940.
Broj stranica 350
Vrijeme radnje 1930-te
Glavni lik(ovi) John Singer

Srce je lovac samotan je roman američke književnice Carson McCullers, prvi put objavljen 1940. Radnja je smješten u Georgiju kasnih tridesetih godina 20. stoljeća. Po objavljivanju je postao bestseller, a jednako je cjenjen od čitatelja i kritike.

Godine 1998. Moderna knjižnica ga je stavila na sedamnaesto mjesto na listi 100 najboljih romana na engleskom jeziku 20. stoljeća.[1] 1968. je adaptiran u istoimeni film.[2]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja je smještena u jedan gradić u američkoj saveznoj državi Georgiji krajem 1930-tih. Glavni lik je gluhonijemi John Singer koji živi zajedno s također gluhonijemim Spirosom Antonapoulosom. Singeru teško padne kad Antonapoulos oboli od shizofrenije i mora biti premješten u sanatorij. Singer poslije toga održava vezu s četvoro prijatelja koji ga redovito posjećuju i povjeravaju mu se.

Jedan od njih je Biff Brannon, vlasnik kafića New York u koji Singer redovito zalazi. Njegova supruga Alice umire od tumora. Često ga posjećuje šurjakinja Lucile koju je suprug zlostavljao. Ona se posebice brine za svoju kći Baby i plaća joj satove plesa. Baby će se kasnje opasno ozlijediti u igri što će joj u potpunosti promijeniti život. Biff je utučen zbog smrti supruge i činjenice što nije ima djece.

Singerov prijatelj je i Jake Blount. On je težak alkoholičar kojeg uništava sklonost piću. On je po uvjerenju komunist koji je frustriran kapitalističkim svijetom i želio bi provesti radničku revoluciju. Njegove ideje su uglavnom ismijavane što ga potiče na daljnje samouništavanje.

Singeru se povjerava i Dr. Copeland. On je uspiješan liječnik i afroamerikanac. Frustriran je rasnom segregacijom i odnosom bijelaca prema crncima. Njegova kći Portia radi kao sluškinja. Njegov sin Willie završava u zatvoru gdje se s njim okrutno postupa tako da dobije gangrenu i izgubi stopala. Copeland je bijesan i okreće se marksističkoj ideologiji, ali svjestan je da ne može ništa promijeniti.

U krug Singerovih prijatelja ubraja se i djevojka na pragu sazrijevanja Mick Kelly. Ona dolazi iz siromašne obitelji i vrijeme provodi čuvajući mlađu braću. Jedan od njih, Bubber, u igri zračnom puškom pogodi Baby Wilson u glavu, što uzrokuje njegovu krajnju povučenost. Mick je u vezi s židovskim mladićem Harryjem koju uništi njihov prvi spolni odnos. Zanima ju klasična glazba i sanja o tome da nauči svirati. Na kraju će odbaciti snove i zaposliti se.

Roman završava Singerovim samoubojstvom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.randomhouse.com/modernlibrary/100bestnovels.html Modern Library's 100 best novels of the twentieth century
  2. Heart is a Lonely Hunter(1968)[neaktivna poveznica]IMDb