Srpska književnost

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Old book bindings.jpg
Ovaj članak je dio
serije o književnosti
Povijest književnosti

Antička književnost
RimskaStarogrčka
Renesansna književnost
XIV. stoljećeXV. stoljećeXVI. stoljeće
Barok, klasicizam i prosvjetiteljstvo
XVII. stoljećeXVIII. stoljeće
Predromantizam i romantizam
XIX. stoljeće
Moderna književnost
XX. stoljećeXXI. stoljeće

Književni rodovi

LirikaEpikaDrama

Književne vrste

autobiografijaživotopis
dječja književnostdnevnici
fantastikapjesništvo
publicistikaesejistika

Književnost po jezicima

albanskaarapskaarmenskaazerska
bugarskacrnogorskačeška
engleska (američkaaustralskairska)
francuskanovogrčkahrvatska (BiH)
indijskatalijanskajapanska
kineskamađarskamakedonska
njemačkaperzijskapoljska
portugalskaruskaslovenska
srpskašpanjolska
švedskaukrajinska

Srpska književnost je književnost pisana na srpskome jeziku.

Razdoblja[uredi VE | uredi]

Srednjovjekovna književnost[uredi VE | uredi]

Miroslavljevo evanđelje

Najstariji primjer srpske pismenosti je Miroslavljevo evanđelje (srpski:Мирослављево јеванђеље) s 362 ispisane stranice (neka hrvatska novija istraživanja osporavaju kako spomenuto djelo uopće pripada srpskoj književnosti).[1][2]

Knjiga je pisana između 1180. i 1191., a na jeziku crkvenoslavenskome. Napisala su je dva svećenika, Grigorije i vjerojatno Varsameleon za Miroslava, vojvodu Zahumlja, brata kralja Stjepana Nemanje. Stoljećima je Miroslavljevo evanđelje držano u Hilandaru u pravoslavnoj crkvi na planini Athos u Grčkoj.

Usmena književnost[uredi VE | uredi]

Srpskom književnošću dominiraju narodne i epske pjesme koje su se prenosile s generacije na generaciju. Pjesme obično opisuju povijesne događaje kao što je npr. Bitka na Kosovskom polju.

Barok[uredi VE | uredi]

Srpska književnost u Vojvodini nastavila se na osnovi srednjovjekovne tradicije. Na nju je dosta utjecala ruska barokna književnost. Srpski barok ispisan je ponovno na crkvenoslavenskome jeziku. Najpoznatiji autori srpskoga baroka su Đorđe Branković, Gavril Stefanović-Venclović, Jovan Rajić i Zaharije Orfelin.

Predromantizam[uredi VE | uredi]

Vuk Stefanović Karadžić

Najpoznatiji srpski autor iz radoblja predromantizma je Dositej Obradović, koji je napustio svećeničko zvanje i okrenuo se ka učenju, naučavanju, djelovanju na području kulture. Djelovao je u Rusiji, Engleskoj, Njemačkoj, Osmanskoj Turskoj i Italiji. Kasnije je postao ministar obrazovanja u Srbiji.

Jedna od prvih država koja se osamostalila od Osmanskoga Carstva bila je Srbija i to osamostaljenje jako je utjecalo na srpsku književnost. Crnogorski pjesnik i vladika Petar II. Petrović Njegoš, kojeg Srbi smatraju srpskim pjesnikom, također je jedan od poznatijih autora iz predromantizma.

Vuk Stefanović Karadžić prvi je sakupljao narodne pjesme i bilježio ih. Karadžić je s Đurom Daničićem složio moderni srpski jezik. Slavno pravilo V. S. Karadžića »Piši kako govoriš«, imali su Hrvati prije Karadžića, a Karadžić ga je jednostavno izvadio iz djela Nijemca Johanna Adelunga, »Vollstandige Anweisung zur deutschen Orthographie«; koje glasi: »Schreib wie du sprichst« (Piši kako govoriš). Sve biografije o Karadžiću ističu velik utjecaj Kopitara na njegov rad. U početnim koracima Karadžića, Jernej Kopitar, slovenski jezikoslovac, je bio glavni pokretač. Općenito je potvrđena misao, da nije bilo Kopitara, nikada ne bi bilo Karadžića, ni njegovih zasluga za srpski jezik. Karadžić je danas pod pritiskom raznih kritika i ne samo zbog političkih razloga.

Suvremena književnost[uredi VE | uredi]

U 20. stoljeću srpska je književnost procvjetala, jer su se pojavili novi i talentirani pisci. Hrvatski pisac Ivo Andrić, kojeg Srbi smatraju srpskim književnikom, objavio je knjigu Na Drini ćuprija 1945., zašto je dobio Nobelovu nagradu 1961.

Poslije Andrića najpoznatiji je Danilo Kiš, zajedno s piscima Milošom Crnjaskim, Borislavom Pekićem, Miloradom Pavićem, Davidom Albaharijem, Miodragom Bulatovićem, Dobricom Ćosićem, Zoranom Živkovićem i ostalima. Jelena Dimitrijević i Isidora Sekulić najpoznatije su srpske spisateljice. Svetlana Velmar-Janković danas je najpoznatija književnica u Srbiji.

Milorad Pavić danas je, vjerojatno, najčitaniji srpski autor u Srbiji, a najpoznatije njegovo djelo je Hazarski rječnik, koji je preveden na 24 jezika.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]