Stadion Ohene Djan

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Stadion Ohene Djan</br.>Ohene Djan Stadium
Stadion Ohene Djan</br.>Ohene Djan Stadium
Nadimak Nacionalni stadion
Prijašnja imena Sportski stadion Accra
Lokacija Flag of Ghana.svg, Accra, Gana
Renoviran 2007.
Korisnici Hearts of Oak</br.>Great Olympics</br.>Gana (povremeni korisnik)
Kapacitet 40.000

Stadion Ohene Djan je višenamjenski stadion u glavnom gradu Gane, Accri. Stadion se većinom koristi za nogometne utakmice te ima kapacitet od 40.000 sjedećih mjesta.[1] Ohene Djan stadion je domaćin nogometnim klubovima Hearts of Oak i Great Olympics dok reprezentacija Gane tamo igra neke utakmice. Stadion je izvorno poznat kao Sportski stadion Accra a 2004. je preimenovan u Ohene Djan po prvome ganskome ministru sporta. Samo preimenovanje stadiona bilo je dosta kontroverzno, posebice za narod Ga koji je smatrao da je stadion trebao dobiti ime po nekome uglednom članu njihovog naroda budući da se nalazi u središtu Accre.[2] Ipak, danas mnogi stadion nazivaju Nacionalni stadion dok mu je u rujnu 2010. vraćeno izvorno ime Sportski stadion Accra.

Na stadionu se 1978. igralo finale Afričkog Kupa nacija dok se na Afričkom Kupu nacija 2000. koje je održano u Gani i Nigeriji, na stadionu odigralo devet utakmica.[3] Za potrebe Kupa nacija 2008. cijeli stadion obnovljen, nadograđen i moderniziran prema FIFA standardima. Renoviranje je dovršeno u listopadu 2007.

Tragedija iz 9. svibnja 2001.[uredi VE | uredi]

9. svibnja 2001. na stadionu Ohene Djan odigrana je utakmica između jakih ganskih klubova Hearts of Oak i Asante Kotoko SC. Budući da je Hearts of Oak poražen rezultatom 1:2 došlo je do divljanja domaćih navijača i bacanja predmeta na travnjak. Policija je na to odgovorila bacanjem suzavca uslijed čega je do stampeda u kojem je poginulo 127 navijača koji su izgaženi do smrti. Neka od izlaznih vrata bila su zaključana te je šest policijaca optuženo za ubojstvo iz nehaja.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]