Stalni arbitražni sud

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sjedište suda: Palača mira, Haag.

Stalni arbitražni sud (eng. Permanent Court of Arbitration - PCA) je međunarodna organizacija sa sjedištem u Palači mira u Haagu, Nizozemska. Osnovan je 1899. na prvoj Haaškoj mirovnoj konferenciji, a u svijetu je poznat i pod nazivom "Haaški tribunal"[1]. Osnivanje Stalnog arbitražnog suda je određeno člancima 20. do 29. Haaške konvencije iz 1899. radi rješavanja međunarodnih sporova. Na drugoj Haaškoj mirovnoj konferenciji ta je konvencija revidirana Konvencijom iz 1907. u čijem se Prvom dijelu govori o potrebi mirnog rješavanja međunarodnih sporova.

Do sada je 111 država potpisalo jednu ili obje konvencije koje se odnose na osnivanje Stalnog arbitražnog suda.[2]

Stalni arbitražni sud nije "sud kojega uobičajeno razumijemo pod tim pojmom, nego je to administrativna organizacija s ciljem postojanja stalno spremnog i raspoloživog sredstva u svrhu međunarodne arbitraže i drugih sličnih postupaka, uključujući istražna povjerenstva i povjerenstva za mirenje."[3] To je stalna okosnica za pomoć privremenim arbitražnim sudovima ili povjerenstvima.

Za razliku od Međunarodnog suda pravde, Stalni arbitražni sud nije namijenjen samo državama, nego i ostalim korisnicima. On pruža usluge rješavanja sporova koji uključuju razne kombinacije država, državnih subjekata, međuvladinih organizacija i privatnih subjekata, a rješava slučajeve koji proizlaze iz međunarodnih ugovora (uključujući bilateralne i multilateralne ugovore o ulaganjima) i drugih ugovora o kojima treba arbitrirati. Takvi slučajevi obuhvaćaju široki spektar pravnih problema, od sporova o kopnenim i morskim granicama, suvereniteta, ljudskih prava, sve do međunarodnih ulaganja i problema koji se odnose na međunarodnu i regionalnu trgovinu.

Javnost najčešće bolje upoznata s radom Međunarodnog suda pravde nego s radom Stalnog arbitražnog suda. To je dijelom zbog prirode slučajeva koje taj Sud rješava, a dijelom i stoga što je imao mali broj slučajeva za rješavanje od 1946. do 1990. Broj slučajeva od 1990. naovamo je povećan,[4] ali javnost i dalje malo zna o njegovom radu.

Rasprave na Sudu su rijetko otvorene za javnost, a i odluke su ponekad povjerljive prirode zbog zahtjeva strana u sporu.

Mnoge odluke i dokumenti koji se na njih odnose mogu se naći na web stranici Suda.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Definicija na Infoplease enciklopediji
  2. Zemlje članice
  3. Shabtai Rosenne, “The Hague Peace Conferences of 1899 and 1907 and International Arbitration: Reports and Documents”, T.M.C. Asser Press (2001), str. xxi.
  4. Sir Kenneth Keith ONZ QBE QC, "Member of the Permanent Court of Arbitration" in Timothy L.H. McCormack & Cheryl Saunders, ed., Sir Ninian Stephen: A Tribute, Miegunnyah Press (2007), str. 174. Vidi također godišnja izvješća Stalnog arbitražnog suda

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]