Standardna biblioteka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Standardna biblioteka programskog jezika je biblioteka koja je dogovorno dostupna u svakoj implementaciji jezika. U nekim je slučajevima standardna biblioteka izravno opisana u specifikaciji programskog jezika, dok je u drugim slučajevima sadržaj standardne biblioteke određen neformalnijim socijalnim praksama zajednice.

Ovisno o konstruktima dostupnim u jeziku domaćinu, standardna biblioteka može uključivati:

Većina standardnih biblioteka uključuje definicije barem sljedećih uobičajeno korištenih konstrukata:

Filozofije dizajna standardne biblioteke naširoko variraju. Na primjer, Bjarne Stroustrup, dizajner programskog jezika C++, piše:

Što bi trebalo biti u standardnoj C++ biblioteci? Jedan od ideala bi za programera bio da u biblioteci može naći svaku zanimljivu, važnu i razumno općenitu klasu, funkciju, predložak itd. U drugu ruku, pitanje ovdje nije "Što bi trebalo biti u nekoj biblioteci?", već "Što bi trebalo biti u standardnoj biblioteci?". Odgovor "Sve!" je razumna prva aproksimacija odgovora na prvo pitanje, ali ne i na drugo. Standardna biblioteka je nešto što svaka implementacija mora učiniti dostupnim tako da bi se programer na nju mogao osloniti.[1]

Ovo vodi ka relativno maloj standardnoj biblioteci, koja sadrži samo konstrukte koje "svaki programer" može ustrebati prilikom gradnje šireg spektra softvera.

S druge strane, Guido van Rossum, dizajner programskog jezika Python, je prihvatio nešto uključiviju verziju standardne biblioteke; u Python tutorialu on piše:

Python ima filozofiju "baterije uključene". Ovo se najbolje vidi kroz sofisticirane i robusne mogućnosti većih paketa.[2]

Van Rossum nastavlja nabrajati standardne biblioteke za XML, XML-RPC, poruke elektroničke pošte, lokalizaciju te ostale komponente koje C++ stanardnoj biblioteci nedostaju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bjarne Stroustrup. The C++ Programming Language. 3rd Ed. Addison-Wesley, 1997
  2. Guido van Rossum. Python Tutorial.


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak Standardna biblioteka koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.