Prijeđi na sadržaj

Stara Havana

Koordinate: 23°08′09″N 82°21′30″W / 23.13583°N 82.35833°W / 23.13583; -82.35833
Izvor: Wikipedija
Stara Havana sa svojim utvrdama
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Kuba
Godina uvrštenja1982. (6. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiv, v
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:204
Koordinate23°08′09″N 82°21′30″W / 23.13583°N 82.35833°W / 23.13583; -82.35833
Havana na zemljovidu Kube
Havana
Havana
Lokacija Havane na Kubi

Stara Havana (šp. La Habana Vieja) je jezgra izvornog grada Havane koja predstavlja najbogatiju zbirku kolonijalne arhitekture Latinske Amerike. Lokacija starih gradskih zidina sukladna je međama Stare Havane u kojoj se nalazi oko 3000 povijesnih zgrada. Zbog toga je „Stara Havana sa svojim utvrdama” uvrštena na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Sjevernoj Americi 1982. godine[1] Stara Havana, sa svojim uskim ulicama i stršećim balkonima, tradicionalna je rezidencijalna zona, kao i središte jednog dijela trgovina i industrije zabave.

Karta Havane iz 19. st. koja prikazuje strateški važan položaj utvrde La Cabaña na istočnoj strani ulaza u gradsku luku

Povijest[uredi | uredi kôd]

Odlike[uredi | uredi kôd]

Castillo de la Real Fuerza
Havanska katedrala

Kao glavno prolazno mjesto između novog svijeta i starog svijeta, kroz Havanu je prolazilo veliko obilje, što je uvjetovalo izgradnju najsnažnijih fortifikacija u Americi. Mnogi primjeri rane arhitekture mogu se vidjeti u vojnim utvrdama. Stara Havana također je bila opasana obrambenim zidovima, čija je izgradnja započela 1674., ali već premašenima po dovršenju 1767.

Utjecaji različitih stilova i kultura vidljivi su u raznolikom nizu maurske, španjolske, talijanske, grčke i rimske arhitekture. Samostan Santa Clara (1638. – 18. stoljeće) dobar je primjer španjolskog stila, u kojem velika dvorana, koja podsjeća na preokrenuti brod, ilustrira umijeće ranih majstora. Katedrala u Havani (1748. – 1777.) koji dominira trgom Plaza de la Catedral (1749.) najbolji je primjer kubanskog baroka. Okružuju je bivše palače grofova Casa-Bayon[2] (1720. – 1746.), markiza Arcos[3] (1746.) i Aguas Claras[4] (1751. – 1775.).

El Capitolio, bivše sjedište kubanskog parlamenta, danas Kubanska Akademija Znanosti

Havana je jedinstvena radi svojih neusporedivih arkada izgrađenih uglavnom od španjolskih imigranata. Mnogi unutrašnji patio (središnje dvorište zgrada, tradicionalno u španjolskoj i sredozemlju) ostaju slični arhitekturi u Sevilli, Cádizu i Granadi. Neoklasicizam, na kojeg se može naići u cijelom gradu, utjecao je na sve nove zgrade u Havani. Tada su uvedene mnoge urbane značajke, uključući plinsku javnu rasvjetu 1848.,[5] i željeznicu 1837. U drugoj polovici 18. stoljeća, naglo su napredovale proizvodnja kave i šećera, što je znatno utjecalo na razvoj najistaknutijeg arhitektonskog stila u Havani. Mnogi bogati Habaneros bili su nadahnuti Francuskom, što je vidljivo u interijerima kuća više klase kao palača Aldama, izgrađena 1844., najznačajnije neoklasične rezidencijalne građevine u Havani koja je udarila pečat dizajnu mnogih kuća iz tog doba, s portalima neoklasičnih stupova usmjerenih prema otvorenim prostorima ili dvorištima.[5] Značajni primjeri kasnog neokasicizma u Havani također su El capitolio i Univerzitet u Havani. Kupola Capitolia sa 62 metra visine bila je najviša građevina u gradu i primjer američkog utjecaja u to doba.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Trgovačka komora (1920.)
Ulica San Lazaro u četvrti Centro Habana
Muzej revolucije
 • Fortaleza San Carlos de la Cabaña, utvrda locirana na istočnoj strani zaljeva Havana. La Cabaña je najimpresivnija utvrda iz kolonijalnog doba, posebno zidine izgrađene (istovremeno s utvrdom El Morro) krajem 18. stoljeća.
 • El Capitolio Nacional, kolosalna građevina izgrađena 1929. kao senat i zastupnički dom, prepoznatljiva je po svojoj kupoli koja dominira gradskim pejzažem. Unutrašnjost karakterizira treći najveći kip na svijetu izložen u zatvorenom prostoru, La Estatua de la República. Danas je palača sjedište Kubanske akademije znanosti i Museo Nacional de Historia Natural (Nacionalni prirodoslovni muzej), koji sadrži najveću prirodoslovnu zbirku u zemlji.
 • Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro, također i kraće El Morro, pitoreskna je tvrđava na ulazu u zaljev, izgrađena radi obrane od piratskih napada.
 • Castillo San Salvador de la Punta, manja utvrda izgrađena u 16. stoljeću na zapadnoj strani ulaza u luku, igrala je ključnu ulogu u obrani Havane za vrijeme prvih stoljeća kolonizacije. Na tvrđavi se još nalazi dvadesetak starih topova i drugi vojni antikviteti.
 • Gran Teatro de La Habana, Veliko kazalište Havane, čuveno po hvaljenom Nacionalnom Kubanskom Baletu, ponekad ugošćuje i predstave Nacionalne opere. Teatar je poznat i po koncertnoj dvorani Garcia Lorca, najvećoj na Kubi.
 • El Malecón Habanero, avenija koja se proteže duž obalnog zida izgrađenog na sjevernoj obali Havane, od stare Havane do rijeke Almendares River, i tvori sjevernu granicu stare Havane i četvrti Centro Habana i Vedado.
 • Museo de la Revolución, muzej revolucije, smješten u bivšoj predsjedničkoj palači, s jahtom Granma izloženom u muzeju.
 • Paseo del Prado, je avenija koja u smjeru sjever-jug razdvaja općine Habana Vieja i Centro Habana. Izgrađena je 1772. pod kolonijalnom vladavinom Markiza e la Torre, generalnog kapetana (guvernera) otoka. Prvo ime ulice bilo je Alameda de Extramuros, radi izvorne pozicije izvan zidina. Na Paseo del Prado nalazi se osam brončanih skulptura lavova.
 • Castillo de la Real Fuerza utvrda je na sjevernoj strani luke. Izvorno je izgrađena radi obrane od piratskih napada i kao rezidencija generalnih kapetana (guvernera) otoka, a bila je zakinuta lošom strateškom pozicijom preduboko u zaljevu. Smatra se najstarijom kamenom utvrdom u Americi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Stara Havana
 1. Old Havana and its Fortifications. UNESCO
 2. Museo de Arte Colonial. paseosporlahabana.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. kolovoza 2009. Pristupljeno 17. kolovoza 2012.
 3. Palacio del Marques de Arcos, Plaza de la Catedral. paseosporlahabana.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. siječnja 2010. Pristupljeno 17. kolovoza 2012.
 4. Palacio del Marques de Aguas Claras. paseosporlahabana.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. siječnja 2010. Pristupljeno 17. kolovoza 2012.
 5. a b Neo-Classical. havanaarchitecture.info. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. travnja 2010. Pristupljeno 17. kolovoza 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]