Stari grad Visoki

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Stari grad Visoki.

Stari grad Visoki je bio poznati srednjovjekovni grad i tvrđava koji je nastao tijekom 14. stoljeća na brdu Visočici. U njegovom podnožju, te ujedno podnožju Visočice se danas nalazi grad Visoko. Prvi spomen Starog grada Visokog bilo je 1. rujna 1355. godine u povelji mladog bana Tvrtka I. Kotromanića pod nazivom "in castro nosto Visoka vocatum".[1] Grad je napušten prije 1503. godine jer se ne navodi u tursko-ugarskom ugovoru iz spomenute godine.[2] Godine 1626. Đorđić spominje Visoki među napuštenim gradovima.[3]

Nalazište i veličina[uredi VE | uredi]

Tlocrt koji prikazuje raniji prilaz gradu.

Stari grad Visoki se nalaze na vrhu 213 metara visokog brda Visočica. Smješten je na taj način kako bi se iz njega potpuno jasno vidjele nizine ispod njega. Ulaz se nalazi na jugozapadnoj strani s dva vidikovca. Nakon što se prođe ulazi ulazi se u dio koji se zove Podvisoki, tj. u grad koji je bio prilično malen, s 60 metara dužine i 25 metara širine koji ima znakove i ostatke ranih srednjovjekovnih kuća. Debljina zidova tvrđave je oko 2 metra.

Povijesna važnost[uredi VE | uredi]

Stari grad Visoki služio je kao obrambena predstraža. Uz to, ovo je mjesto gdje su napisani i potpisani mnogi važni povijesni spisi srednjovjekovne bosne. Posljednji važni spis ondje potpisan potpisao je Tvrtko Borovinić 1436. godine, čime je pokazao kako je on također bio od velike važnosti za bosansko plemstvo.

Izvori[uredi VE | uredi]

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]