Mala čigra

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sterna albifrons)
Mala čigra
mala čigra u letu
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Porodica:Sternidae
Rod:Sternula
Vrsta:S. albifrons
Dvojno ime
Sternula albifrons
Pallas, 1764.
Rasprostranjenost
Sternula albifrons albifrons

Male čigre (lat. Sterna albifrons) su najinteligentnije i najspretnije čigre. Tijelo im je vitko, pa su vrlo lagane (40-60 g). Hrane se sitnim ribama, račićima i kukcima. Dok love lete nisko nad rijekom. Kad uoče plijen strelovito se obrušavaju i hvataju ga. Paze da im Sunce bude iza leđa da imaju dobru vidljivost, a plijen lošu. Male čigre love i u letu. Gnijezde se u kolonijama na šljunčanim otocima, najčešće s brojnijom crvenokljunom čigrom. Stvaraju parove s kojima ostaju nekoliko sezona gniježđenja. Rade gnijezda od biljnog materijala i liježu dva do tri jaja. Oba roditelja sjede na jajima koja se izliježu nakon 21 dan. Ptići počnu letjeti nakon 20ak dana. Zimovalište malih čigri proteže se od Atlantskog pa sve do Indijskog oceana. Taj ogromni put ponavljaju dvaput gopdišnje. Za to treba mnogo vještine i iskustva. Zato su dugovječne. Motiv male čigre objavljen je i na poštanskoj marci RH.

Mala čigra na europskim rijekama[uredi | uredi kôd]

Još početkom 20. stoljeća mala čigra je bila uobičajena ptica uz europske rijeke. No, gradnja ustava, vađenje šljunka i pijeska i razne mjere obrane od poplava, promijenile su prirodni izgled obala, i danas još samo rijetki riječni sistemi Europe imaju obale pogodne za život malih čigri. Među tim rijetkim rijekama su Sava i Drava.

Najproučenije su male čigre koje žive uz obale Drave, na granici između Hrvatske i Mađarske.Tu se gnijezdi još samo 15 parova i WWF s partnerima ulaže napore na očuvanju ovog jedinstvenog ekosistema u Europi.