Steyr AUG

Izvor: Wikipedija
Steyr AUG
Steyr AUG 5,56 mm.JPG
Vrsta Automatska puška
Država podrijetla Flag of Austria.svg Austrija
Povijest uporabe
U službi 1978. - danas
U uporabi u Vidi korisnici
Ratovi Sukob u Istočnom Timoru
Rat u Afganistanu
Rat u Iraku
Meksički drogeraški rat
Građanski rat u Siriji
Povijest proizvodnje
Projektant Horst Wesp
Karl Wagner
Karl Möser
Projektirano 1970-e
Proizvođač Steyr Mannlicher[1]
Thales Australia[1]
SME Ordnance[1]
Razdoblje proizvodnje 1978. - danas
Inačice Vidi inačice
Svojstva
Dužina Vidi tehnički podaci
Visina Vidi tehnički podaci
Streljivo Vidi tehnički podaci
Dužina cijevi Vidi tehnički podaci
Kapacitet spremnika Vidi tehnički podaci
Ciljnik Vidi tehnički podaci

Steyr AUG je austrijska automatska puška bullpup konfiguracije i kalibra 5.56 mm. Tijekom 1970-ih razvio ju je Steyr Mannlicher GmbH & Co KG (bivši Steyr-Daimler-Puch). U austrijsku vojsku je kao standardna automatska puška uvedena 1978. godine pod nazivom StG 77 (nje. Sturmgewehr 77).[2] Time je zamijenjen stariji StG 58 (nje. Sturmgewehr 58) koji je ustvari licencna kopija belgijskog FN FAL-a.[3]

AUG (nje. Armee Universal Gewehr, hrv. Vojna univerzalna puška) je komercijalno najuspješnija puška bullpup dizajna te je prihvaćena u mnogim vojnim i policijskim snagama diljem svijeta. Od 1997. godine počinje se proizvoditi poboljšani model AUG A2 a od 2005. i najnoviji AUG A3.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sam Steyr AUG je revolucionarno oružje u mnogim aspektima, počevši od materijala, dizajna i nišana. Riječ je o kombinaciji vrlo uspješnih rješenja koja su se pojavila mnogo ranije. Bullpup dizajn obuhvaća konstrukciju u kojoj se okvir nalazi u kundaku iza okidača s mehanizmom za okidanje smještenim u samom kundaku puške. Time se dobiva kraće oružje s istom dužinom cijevi. Primjerice, dužina cijevi kod standardnih AUG A1/A2 inačica i Coltovog M16A2 je 508 mm dok je ukupna dužina AUG-a 800 mm a kod M16A2 1.006 mm.

Prve puške bullpup konfiguracije bili su britanski Enfield EM-2 i sovjetski Korobov TKB-408 koji su dizajnirani još tijekom 1940-ih. TKB-408 je 1943. godine dizajnirao German Korobov te je bio jedan od kandidata za novu automatsku pušku Crvene armije. Tada je pobijedio Mihail Kalašnjikov s legendarnim AK-47. Iako austrijski AUG obilno koristi polimer u svojoj konstrukciji, to nije novina. Naime, eksperimentalni sovjetski Korobov TKB-022PM je gotovo cijeli napravljen od plastike. Isto tako, nakon pojavljivanja Steyr AUG-a, francuska vojska je usvojila u svoje naoružanje vlastitu bullpup pušku FAMAS čije kučište je također proizvedeno od polimera.

Isto je i s optičkim nišanom koji dolazi kao standardni dio opreme. On je prije AUG-a korišten kod britanskog Enfielda EM-2 te kanadskoj inačici FN FAL-a. Modularnost po kojoj je AUG poznat, prvi puta je viđena kod modela pušaka koje je dizajnirao ruski konstruktor Fedorov još davnih 1920-ih godina. Ono što se može zaključiti je da su konstruktori AUG-a uspješno ujedinili odlične ideje s različitih oružja i spojili u jedno.

Tehničke karakteristike[uredi | uredi kôd]

Swarowski optika s 1,5x zoomom na AUG-u.
Steyr AUG A1 s podcijevnim bacačem granata AG-C (derivat AG36).

Steyr AUG se sastoji od šest osnovnih grupa. Prvu grupu čine cijev s plinskom komorom i prednjom ručicom, druga grupa je aluminijsko kućište s optičkim nišanom i ručicom za repetiranje, dok je treća grupa mehanizam za okidanje koji se nalazi u kundaku. Četvrtu grupu čine nosač zatvarača s vođicama i sam zatvarač, peta grupa je kundak s ručicom za okidanje dok šestu grupu čini okvir.

Puška je dizajnirana kao modularno oružje koje se može brzo prilagoditi bilo kojoj taktičkoj situaciji na koju današnji vojnik može naići na modernom ratištu. Ovisno o modelu, AUG radi na principu pozajmnice barutnih plinova ili na principu trzaja zatvarača. Modularnost se ogleda u brzoj promjeni cijevi koja se može obaviti na terenu bez upotrebe alata za svega nekoliko sekundi. Promjena cijevi se vrši tako što se ručica za punjenje povuče u zadnji položaj i utvrdi rotiranjem udesno. Utvrđivač koji se nalazi kod prednje ručice s desne strane, povuče se nadolje i držeći prednji vertikalni rukohvat, cijev zarotira udesno te je odvoji od kućišta. Postavljanje nove cijevi ide obrnutim redosljedom. Cijev se postavi u kućište i zarotira u lijevo dok se ne zaključa. Nakon toga puška je spremna za upotrebu. Poštavljanjem teške cijevi (HBAR), automatska puška postaje puškomitraljez. Tada se može vršiti i promjena na samom zatvaraču kako bi oružje pucalo iz otvorenog zatvarača radi poboljšanog hlađenja pri dužim rafalima. U tom slučaju se zbog gađanja ciljeva na većim daljinama, koristi i optika s 4x zoomom.

Izrada cijevi vrši se hladnim kovanjem te je kromirana s unutarnje strane. Na njoj se nalazi plinska komora koja je postavljena s desne strane. Unutar plinske komore je postavljen plinski klip s regulatorom i oprugom. Regulator ima tri položaja: za normalni rad, za rad u uvjetima velike prljavštine te zatvoren rad (kada se iz puške izbacuju trombloni). Ispod plinske komore se nalazi prednji rukohvat u obliku ručice koja se može izvaditi potežući je prema naprijed (osim kompaktnih modela gdje je ona fiksna). Na ustima cijevi je skrivač plamena koji ima funkciju bacača tromblona. Kod teže cijevi (kada se puška koristi kao puškomitraljez) ugrađene su nožice zbog povećanja stabilnosti. Na kraju cijevi je osam jezičaka koji se koriste za spajanje cijevi s kućištem. Na usta same cijevi moguće je postaviti prigušivač.

Kućište (sanduk) je napravljeno od aluminijske legure s insertima od tvrdog čelika i to na spoju kućišta s cijevi i vođice zatvarača. S gornje strane kućišta je postavljen optički nišan koji ima i ulogu ručice za nošenje. Optički nišan ima 1,5x zoom a proizvodi ga poznati Swarowski. Upotreba nišana je vrlo jednostavna. U slučaju oštećenja optičkog nišana, postoje pomoćni mehanički nišani na samom optičkom nišanu. Kućište se jednostavno odvaja od kundaka tako što se utvrđivač koji se nalazi iznad okvira pritisne udesno i nakon toga se kućište poteže prema naprijed. Sa zadnje strane kućišta se nalazi nosač zatvarača sa zatvaračem koji se jednostavno skine povlačenjem unazad. S desne i lijeve strane nosača zatvarača nalaze se vođice s povratnim oprugama. Desna je povezana s plinskim klipom a lijeva s ručicom za punjenje. Zatvarač nakon zadnjeg ispaljenog metka ostaje u zadnjem položaju. Nakon stavljanja novog okvira potrebno je ručicu zatvarača otpustiti iz zadnjeg položaja da krene prema naprijed i ubaci novi metak u cijev. Ručica je mirna tijekom paljbe ali ako je potrebno, ima mogućnost da se uspostavi čvrsta veza s nosačem zatvarača. Zatvarač je rotacijskog tipa i ima sedam bravica za bravljenje.

Zadnja strana kundaka je ujedno i poklopac koji se uklanja da bi se izvadio mehanizam za okidanje koji se nalazi u malom kućištu. Mehanizam je napravljen od plastike osim opruga i utvrđivača. Zanimljivo je i rješenje kod izbora moda paljbe jer na AUG-u ne postoji nikakav prekidač niti preklopnik kojim se odabire mod paljbe. Naime, on se nalazi na samom okidaču koji ima dva moda povlačenja. Prvim modom se određuje pojedinačna paljba dok se povlačenjem na drugi mod ostvaruje rafalni način paljbe.

Usporedba AUG-ovog prozirnog plastičnog okvira s crnim okvirom američke puške M16.

Kundak je s ručicom za okidanje napravljen od tvrdog polimera koji ujedno objedinjuje sve komponente puške. Proizvodi se u dvije boje, maslinasto zelenoj i crnoj. Štitnik okidača se proteže čitavom dužinom ručice tako da ne ograničava upotrebu puške u debelim rukavicama. Kočnica se nalazi iznad okidača i aktivira se pritiskom s jedne na drugu stranu kućišta. Na samom kućištu su ugrađena dva otvora za izbacivanje čahura tako da AUG mogu koristiti ljevaci i dešnjaci. Jednostavnim prebacivanjem poklopca s lijeve na desnu stranu i zamjenom samog zatvarača (koji izbacivač čahura ima) na lijevu stranu, dobivamo oružje koje koriste ljevoruki strijelci. S donje strane nalazi se otvor za okvir. Iza otvora je smješten utvrđivač okvira koji oslobađa okvir pritiskom prema gore.

Okvir je napravljen od prozirne tvrde plastike tako da vojnik u svakom trenutku može znati s koliko streljiva raspolaže. Ovisno o modelu, kapacitet okvira iznosi 9, 25, 30 i 42 metka. Sam okvir se jednostavno rasklapa i čisti.

Kod modela koji koriste pištoljsko streljivo kalibra 9×19 mm Parabellum, promjene su izvršene na zatvaraču tako da automat ne radi na pozajmnici barutnih plinova nego na trzaju zatvarača. Sam usadnik okvira ima dodatak tako da može koristiti ravne okvire od Steyrovog automata MPi 81 i automatskog pištolja TMP. Ti modeli pucaju iz zatvorenog zatvarača.

Tvrtka Steyr je 1997. godine proizvela novi model AUG A2 a 2005. godine i AUG A3. Nakon komercijalnog uspjeha vojne varijante, na red je došla civilna inačica koja je identična modelima AUG A1 i AUG A2 te se radi o poluautomatskom oružju. Riječ je o modelu AXR te mu je cijena na američkom tržištu 2.000 USD.

Inačice[uredi | uredi kôd]

Steyr je dosad proizveo mnogo inačica svoje uspješnice AUG. Također, oružje na temelju licence proizvodi i australski Thales Australia a nekad i malezijski SME Ordnance. Osim njih, razvijene su i mnoge kopije ove austrijske uspješnice. Primjer toga je tajvanski Type 68.

Steyr AUG A1.
Steyr AUG A2.
Steyr AUG A3.
Steyr AUG Para.
 • AUG A0: prvotna standardna inačica predstavljena 1978. godine.
 • AUG A1: poboljšana standardna inačica predstavljena 1982. godine. Dostupna u maslinastoj ili crnoj boji.
 • AUG A2: model iz 1997. godine koji je sličan prijašnjem AUG A1 ali je ponešto redizajniran. Tako je s kučišta uklonjen optički nišan te je na njegovo mjesto postavljena Picatinny šina (MIL-STD-1913) na koju se mogu ugraditi različiti dnevni ili noćni optički nišani. Također, promijenjena je i ručica za repetiranje.
 • AUG A3: model predstavljen 2005. godine. S gornje strane je ugrađena Picatinny šina (MIL-STD-1913) a s prednje strane na pozicijama 3, 6 i 9 su ugrađene kraće šine radi ugradnje svih vrsta optičkih nišana, taktičkih lampi i laserskih markera. Na donju šinu se može postaviti podcijevni lanser granata, prednja ručica ili nožice. Sam koncept oružja nije promijenjen tako da preobuka vojnika koji su koristili AUG A1 ne predstavlja nikakav problem.
  • AUG A3 SF: model sličan AUG A2 te je u službi austrijskih specijalnih snaga od kraja 2007. godine. Poznat je i pod oznakom AUG A2 Commando.
  • AUG A3 SA USA: poluautomatska inačica AUG A3 ponuđena američkom civilnom tržištu u travnju 2009. Dužina cijevi ovog modela iznosi 407 mm.
 • AUG P: poluautomatska inačica AUG A1 s kraćom 407 mm cijevi.
  • AUG P Special Receiver: identična inačica AUG P ali s MIL-STD-1913 šinom iznad kučišta.
 • AUG Para: automat koji koristi streljivo kalibra 9×19mm Parabellum a predstavljen je 1988. godine. Poznat je i pod nazivima AUG SMG ili AUG 9mm. Može koristiti okvire od Steyrovih modela MPi 81 i TMP.
 • AUG A3 Para XS: 9 mm inačica AUG A3, slična s AUG Para. Sadrži 325 mm sustav Picatinny šina.
 • AUG M203: modificirana automatska puška koja može koristiti M203 bacač granata.
 • AUG LSW (eng. Light Support Weapon): model iz AUG obitelji lakog oružja za vatrenu podršku.
 • AUG HBAR (eng. Heavy-Barreled Automatic Rifle): duža inačica s težom cijevi čime oružje dobiva funkciju puškomitraljeza.
  • AUG HBAR-T: marksman puška temeljena na HBAR-u koja koristi Kahles ZF69 6×42 optiku.
 • AUG LMG (eng. Light machine gun): model temeljen na AUG HBAR te umjesto 1,5x optike koristi optiku s 4x zoomom.
  • AUG LMG-T: identični AUG LMG ali s MIL-STD-1913 šinama.
 • AUG Z: poluautomatska inačica koja je u nekim stvarima slična AUG A2 te je primarno namijenjena civilnom tržištu.
 • AUG SA: poluautomatska inačica AUG A1 namijenjena civilnom tržištu te je izvezena u SAD sve do 1989. godine kada je zabranjen njen uvoz.
 • AUG USR: modificirani AUG A2 bez skrivača bljeska. Izmijenjen je zbog bivšeg američkog propisa o Federalnoj zabrani o automatskom oružju odnosno današnjeg Zakona o javnoj sigurnosti i rekreativnoj upotrebi vatrenog oružja.
 • AUG NATO: model kojeg mogu koristiti samo dešnjaci a upotrebljava isključivo STANAG okvire po NATO standardu.

Tehnički podaci[uredi | uredi kôd]

Tehnički podaci
Inačica Dužina puške (mm) Dužina cijevi (mm) Visina (mm) Težina (kg)[A 1] Optika[A 2] Streljivo Okvir (kapacitet) Mod paljbe Način rada
AUG A1/A2 690 407 275 3,3 1,5x optika, čelićni ciljnik (A1),
picatinny šina (A2)
5,56×45 mm NATO zaobljeni okvir
(30, 42)
poluautomatski,
automatski
rad na principu pozajmnice barutnih plinova
800 508 3,6
AUG A3 365 245 picatinny šina
407
745 455 3,913
508
AUG A3 SF 715 365 232 3,983 1,5x optika,
picatinny šina
407
508
AUG 9mm A1/A2 665 420 275 3,3 1,5x optika, čelićni ciljnik (A1), picatinny šina (A2) 9×19 mm Parabellum ravni okvir
(25)
poluautomatski,
automatski
rad na principu trzaja zatvarača
508
AUG A3 9mm XS 610 325 210 3,17 picatinny šina
AUG Z 790 508 275 3,6 1,5x optika 5,56×45 mm NATO zaobljeni okvir
(9, 30, 42)
poluautomatski rad na principu pozajmnice barutnih plinova
AUG Z A3 830 550 3,8 picatinny šina
AUG Z A3 9mm 702 420 3,3 9×19 mm Parabellum ravni okvir
(25)
rad na principu trzaja zatvarača
 1. težina puške s praznim okvirom
 2. mogućnost montiranja i druge opreme umjesto optike

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Austrijski vojnik s AUG-om tijekom vojne vježbe Final Training Exercise.
Pripadnik EKO Cobre tijekom vježbe gađanja iz helikoptera.
Argentinski vojnici opremljeni s AUG-om u Puerto Deseadu.
Australski vojnik s domaćim modelom Austeyr F88 opremljenim s M203 bacačem granata u vojnoj vježbi Talisman Sabre.
Pripadnici Kraljevske novozelandske vojske opremljeni s AUG-om.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Hrvatskivojnik.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
 1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as Weapon Systems.net - Steyr AUG
 2. Sturmgewehr 77
 3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w Military factory.com - Steyr AUG
 4. a b c d e f g h i j k l Countries That Use the STEYR AUG - National Inventories
 5. JAGDKOMMANDO
 6. COBRA: Austria's special police commandos
 7. a b c d e f g h i j Land Warfare - Austeyr: Small arms big business
 8. Belgian Police adopt S&W M&P 9mm
 9. Bolivia Land Forces military equipment and vehicles Bolivian Army
 10. a b c d e f g h STEYR AUG; This Bullpup's No Dog
 11. Mutineers Used Hi-Tech Guns Given By US
 12. a b c The STEYR AUG A3 SF
 13. Kopassus & Kopaska - specijalne postrojbe Republike Indonezije. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. prosinca 2007. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 14. Corpi Militari d'élite. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. travnja 2009. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 15. a b THE STEYR AUG PAGE
 16. ShadowSpear.com - OMEGA. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2014. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 17. Unité Spéciale de la Police - Equipement. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. srpnja 2011. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 18. SME Ordnance SDN BHD Products & Services. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. kolovoza 2011. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 19. The 5.56 x 45mm: 1990 - 1994. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. siječnja 2010. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 20. The 5.56 x 45mm: 2002 - 2003. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. veljače 2012. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 21. Austria to shift assault rifle Steyr production to Malaysia
 22. The 5.56 x 45mm: 2005. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. kolovoza 2011. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 23. Terrorists in Syria use Steyr AUG rifles
 24. 27 9 Aleppo Syria fsa terrorists shoot, commander has Steyr Aug
 25. Syria: assessing the fsa's arsenal. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2014. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 26. The Falkland Islands Defence Force – a brief history. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2014. Pristupljeno 4. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 27. Uruguay Land Forces military equipment, armament and vehicles Uruguayan Army
 28. SEBIN (Servicio Bolívariano de Inteligencia Nacional)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]