Stiljsko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stiljsko
Стільсько
Srednjovjekovna nastamba Bijelih Hrvata u Stiljsko
Srednjovjekovna nastamba Bijelih Hrvata u Stiljsko
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Koordinate: 49°32′N 24°00′E / 49.533°N 24°E / 49.533; 24Koordinate: 49°32′N 24°00′E / 49.533°N 24°E / 49.533; 24
Stanovništvo
 - Grad 834
Poštanski broj 81615
Zemljovid
UKR Lviv map.svg

Stiljsko je selo u Lavovskoj oblasti (Mikolajivski rajon) blizu Lavova u Ukrajini. Arheološko nalazište u tom mjestu ima veliki značaj za istraživanje povijesti i života Bijelih Hrvata.

Arheološko nalazište i istraživanja[uredi VE | uredi]

Predpostavlja se da je srednjovjekovni grad bio naseljen od sredine 9. do početka 11. stoljeća. Istraživanja su pokazala da se u današnjem Stiljskom nalazio grad površine od oko 250 ha s obrambenim zidovima dugim oko 10 km. Grad je okružen zemljanim bedemima, opkopima i umjetnim terasama te tornjevima.

Pod zemljom se nalazi golemi kompleks hodnika koji još nije podrobno istražen zbog nedostatka novčanih sredstava. U neposrednoj blizini grada otkriveno je mnoštvo naselja, grobova i hramova u kojima su se slavile predkršćanske svetkovine a smješteni su u razdoblje od 6. do 11. stoljeća.

Ulogu srednjovjekovnih Hrvata u Ukrajini posebno istražuju ukrajinski stručnjaci Orest Korčinski i Oleh Hirnyk. Njihova istraživanja upućuju hrvatske povjesničare da su Bijeli Hrvati imali veliku političku ulogu u središnjoj Europi i Ukrajini. Dio povjesničara ukazuje da su srednjovjekovni Hrvati imali poseban značaj prilikom prihvćanja Kršćanstva u Kijevu 988. godine.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]