Stjepan Kulinić

Izvor: Wikipedija
Stjepan
Bosanski ban
Vladavina 1204.1232.
Prethodnik Kulin
Nasljednik Matej Ninoslav
Djeca Stjepan Kulinić
Dinastija Kulinići
Smrt 1236.
Vjera Katolik

Stjepan Kulinić (– 1236.), bosanski ban od 1204. do 1232. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Posjedi Kulinovića krajem 12. i početkom 13. stoljeća

Stjepan Kulinić je bio treći poznati vladar samostalne bosanske države. Bio je sin Kulina bana i, najvjerojatnije, njegove supruge, banice Vojslave. Aktivno je učestvovao u događanjima vezanim za papinu istragu religije Kulina bana i Vojslave.[1] Stjepan i njegova supruga, banica Ancila, imali su sina, usorskog kneza Sebislava.[1][2]

U tom razdoblju se javljaju vjerski problemi oko upravljanja katoličkom crkvom u Bosni i pitanjima njenog (katoličkog) pravovjerja. Papa Grgur IX. (1227. – 1241.) odlučio je ovaj put stvarno pokrenuti rat kako bi konačno riješio probleme hereze. U okviru tog plana pokrenuo je vrlo živu diplomatsku aktivnost.

Po svemu sudeći bio je gorljivi katolik i zbog toga je imao problema s lokalnim plemstvom. Pred kraj njegove vladavine u Bosnu dolazi inkvizicija i u Vitezu u trajanju od desetak godina spaljuje nekoliko desetina heretika. To je dovelo do negativne reakcije pučanstva i svrgavanja s vlasti 1232. (ili dvije do tri godine kasnije) u južnom dijelu banovine (Središnja Bosna i Vrhbosna). Povukao se u Usoru, na posjed svoga sina, kneza Sibislava, gdje je najkasnije do 1236. umro.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]