Stone Temple Pilots

Izvor: Wikipedija
Stone Temple Pilots
MjestoSan Diego, California, SAD
Žanr/ovigrunge, hard rock, alternativni rock, post-grunge
Djelatno razdoblje1986.2003.
2008.-
Producentska kućaAtlantic Records
AngažmanVelvet Revolver, Camp Freddy, Army of Anyone, Talk Show, The Wondergirls
Internetska stranicastonetemplepilots.com
Članovi (članice)
Scott Weiland
Dean DeLeo
Robert DeLeo
Eric Kretz

Stone Temple Pilots, (skraćeno STP) je popularni hard rock, grunge sastav, sačinjen od Scotta Weilanda (vokala), braće Roberta (basista) i Deana DeLeo-a (gitarista) te Erica Kretza (bubnjara).

Njihovih 5 albuma prodano je u više od 17 milijuna kopija. Sastav je imao 15 top 10 singlova na Billboardovoj rock listi, uključujući 6 #1's i 1 #1 albuma na pop listi (1994's Purple). 1994. STP je dobio Grammy nagradu za "Najbolje Hard Rock nastupanje s vokalom" za svoju pjesmu Plush. Uz svoje orginalne materijale, obradili su i obuhvatili i neke stvari od grupa Led Zeppelin, The Doorsa i Beatlesa. To su bili i neki sastavi koji su utjecali na zvuk i ostale stvari sastava.

2003. pustili su na tržište kompilaciju najboljih pjesama pod imenom Thank you. U to vrijeme članovi su počeli razdvajati se i polaziti svojim vlastitim putevima. Poslije raspada STP-a, Weiland je postao frontman sastava Velvet Revolver koji su činili i neki bivši članovi popularnog sastava Guns'n'Roses. Braća DeLeo su u to vrijeme osnovali svoj novi sastav pod imenom Army of Anyone, s Richardom Patrickom iz Filtera. Kretz je osnovao Bomb Shelter Studios u Los Angelesu. Sastav se ponovno okupio 31. listopada 2008. u gradu Pelham, Alabama, te su ubrzo objavili novi kompilacijski album Buy This.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi[uredi | uredi kôd]

Kompilacije[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]