Koordinate: 61°13′00″N 128°13′07″E / 61.21667°N 128.21861°E / 61.21667; 128.21861

Stupovi Lene

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Park prirode stupovi Lene
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Park prirode stupovi Lene
Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija


Stupovi Lene na karti Rusija
Stupovi Lene
Stupovi Lene
Lokacija PP Stupovi Lene u Rusiji
Godina uvrštenja: 2012. (36. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii
Ugroženost: ne
Poveznica: 1299 UNESCO

Stupovi Lene (ruski: Ле́нские столбы́, Lenskije Stolbi) su fantastična prirodna tvorevina stijena uz obale rijeke Lene u krajnjem istočnom Sibiru, manje od jedan dan vožnje uzvodno brodom iz grada Jakutska, glavnog grada autonomne Jakutske republike[1].

Stupovi su prosječno visoki 100-150 m, a nastali su od kambrijskog morskog dna (transgresija vodoravnog sastava naizmjeničnog vapnenca, lapora, dolomita i škriljevca), oblikovanog ekstremnom kontinentalnom klimom ovog područja s velikom razlikom u temperaturama, od oko 100 °C. Naime, temperature se zimi spuštaju do –60 °C, dok ljeti iznose i do oko +40 °C. ljeti. Stupovi stjenovitih tornjeva izolirani jedni od drugih dubokim i strmim jarugama nastalih uslijed lomova mraza na zajedničkim zglobovima. Prodor vode s površine je olakšao kriogene procese brzinskog smrzavanja i odmrzavanja, koji su proširili jaruge između stupova. Procesi riječnih nanosa su također presudni za nastanak stupova. Na ovom mjestu se također nalazi nezaobilazno bogatstvo kambrijskih fosilnih ostataka brojnih vrsta, od kojih su neki jedinstveni i unikatni. Zbog toga je Park prirode stupova Lene, površine 1.272.150 ha, 2012. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji[2].

Posjetitelji koji su zainteresirani za limnologiju ili eko-turizam često u istoj posjeti posjećujui Bajkalsko jezero koje se nalazi 900 kilometara jugozapadno od Stupova Lene. Sama posjeta iz najhladnijeg grada na svijetu, Jakutska, nije ugodna jer je putovanje brodom rijekom Lenom prevrtljivo, a pješačke staze su strme, a ponekad i nesigurne.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Stupovi Lene