Sturm und Drang

Izvor: Wikipedija

Sturm und Drang (prijevod s njemačkog “Oluja i nagon”[1]), pokret u njemačkoj književnosti od 1770.1785., nazvan prema drami njemačkog književnika Klingera.

Pokret predstavlja prekid s prosvjetiteljstvom i nagovještava dolazak romantizma.

Pristalice pokreta nazivali su se Mladi geniji, smatraju da književnost mora biti izraz nesputanih osjećaja i strasti, zagovaraju povratak prirodi, provode oštru kritiku društvenog sustava, zagovaraju načelo slobode stvaralaštva.

Od književnih rodova dominiraju lirika koja proizlazi iz doživljaja i drama koja proizlazi iz bunta i želje za slobodom.

Sturm und Drang bio je kulturni pokret koji je nagovjestio njemački romantizam u okvirima književnosti, kulture i filozofije. Ova epoha je najpoznatija po Goetheovom romanu Patnje mladog Werthera (1774.), i Schillerovoj drami Razbojnici (1781.) Kroz pokret Sturm und Drang, mlađa generacija njemačkih književnika se buni protiv starih konvencija i književnih pojmova.


Predstavnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mellor, Scott. 2017. Hans Christian Andersen i promjene intelektualnog stava. Književna smotra : Časopis za svjetsku književnost. 49 (184–2): 15–25