Summit za demokraciju

Izvor: Wikipedija
Logo summita.
Delegacije pozvane da sudjeluju u summitu (roza boja).

Summit za demokraciju virtualni je summit u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država koji se održao 9. i 10. prosinca 2021. godine. Summit je sazvao američki predsjednik Joe Biden.[1] Istaknuti cilj organizatora je „obnova demokracije kod kuće i suočavanje sa autokratijom u inozemstvu“. Tri specifične teme summita su odbrana od autoritarizma, rješavanje i borba protiv korupcije kao i promoviranje poštovanja ljudskih prava.[2] Međunarodna programska ravnateljica za građanski angažman u Fondaciji Ford Helena Hofbauer Balmori istakla je kako je tijekom posljednjih 10 godina, a posebice posljednjih pet godina, demokraciji učinjena znatna šteta i da je demokratsko nazadovanje u tom razdoblju činjenica.[3] Dok su neki kritičari opisali događaj kao geopolitički motivirano okupljanje, nisu svi američki saveznici pozvani da sudjeluju uz izostanak poziva Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskoj i uz zakasnjeli i naknadni poziv Poljskoj.[1] Freedom House je od zemalja pozvanih na summit njih 77 kategorizirao kao slobodne, 31 kao djelomično slobodne i 3 kao neslobodne režime.[4]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Summit o demokraciji izazvao je kontroverze jer su s popisa pozvanih izostavljene i Rusija, Kina i Mađarska, a na preliminarnim popisu nisu bile ni Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina.[5] Kosovo i Srbija su međutim naknadno uvrštene.[5][6] Organizator nije eksplicitno prozvao Kinu i Rusiju za stanje demokracije, ali je njihov izostanak sa summita kao i izostanak poziva bio vrlo uočljiv.[7] Kineski i ruski veleposlanici u Washingtonu osudili su odluku o isključenju njihovih zemalja iz ovoga događaja.[8] Ministar vanjskih poslova Kube Carlos Fernandez de Cossio istakao je kako događaj „ilustrira američku slabost i nesposobnost za izdržavanje kritika svoje vanjske politike u Ujedinjenim narodima“.[9]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Самит за демократију, суштина и домети: Прокламовани циљ у сенци америчког стратешког и политичког маркетинга. Radio-televizija Vojvodine. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  2. Што може да се очекува од Самитот на САД за демократија?. Deutsche Welle. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  3. Aktivističke grupe oprezno o Samitu demokratije u Bijeloj kući. Glas Amerike. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  4. Steven Feldstein. Who's In and Who's Out From Biden's Democracy Summit. Carnegie Endowment for International Peace. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  5. a b Biden kaže da demokracija treba "šampione". Hrvatska radiotelevizija. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  6. Glas Amerike: Srbija i Kosovo će ipak biti pozvani na Samit za demokratiju. Danas (dnevnik). Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  7. Renewing democracy is 'defining challenge of our time,' Biden tells summit. Reuters. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  8. Biden na summit za demokraciju pozvao 110 zemalja, najglasniji su oni kojih nema na popisu: 'Što si to dopušta...'. Jutarnji list. Pristupljeno 10. prosinca 2021.
  9. Kuba nazvala "samit demokracije" samo uz pozivnicu znakom slabosti SAD-a. China Radio International. Pristupljeno 10. prosinca 2021.