Suradnik:Fitonutricionist/Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći i upoznajte se s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici.

Ovo je vaša osobna stranica za vježbanje, nije članak Wikipedije. Na njoj možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica, ili ju rabiti za pripremu članka koji želite postaviti na Wikipediju.

I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na neki drugi način.


Jednostavno, počnite raditi u donjem okviru za uređivanje (ako nije otvoren, kliknite ovdje). Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Stranicu možete spremiti klikom na Sačuvaj stranicu i nastaviti rad kasnije.


Prostor za vježbanje

FITONUTRICIONIZAM

Fitonutricionizam je smjer prehrane koji je ustanovio Goran Smirčić, hrvatski fitoterapeut i nutricionist. Radi se o spoju fitoterapije, kao discipline liječenja ljekovitim biljem, i nutricionizma, kao načela pravilne prehrane. U ovom smjeru prehrane ugrađena su najnovija dostignuća na polju nutricionizma i biokemije, te preporuke o prehrani koji se temelje na biokemiji i pravilima metabolizma i razgradnje nutrijenata.

Temelji fitonutricionizma su DRENT sustav, naziv je nastao od početnih slova pojedinog segmenta: - detox organizma - redovita stolica - evaluacija jelovnika - nutricijacija - tjelovježba.

Fitonutricionizam nije dijeta nego stil života, koji se bazira na promjenama načina prehrane, života, te uvođenju zdravih namirnica i ljekovitog bilja u svakodnevni život. Nastao je kao produkt rada Gorana Smirčića sa bolesnim pacijentima, gdje je ubrzo uvidio da fitoterapija ili farmaceutika ne daju dobre rezultate na dulji vremenski period, bilo je potrebno nešto promjeniti u sustavu prehrane i to prilagoditi svakom pacijentu osobno. Tako se stvorio individualni sustav za određivanje prehrane i za pojedinca - i za njegovu bolest ili poremećaj. To stoji u opoziciji sa dijetama koje su unaprijed određene za bilo koju osobu, te se mogu naučiti iz knjiga. Ovaj smjer prehrane zahtjeva izravnu vezu pacijenta i fitonutricioniste, gdje se procjenjuje i fizikalna i psihička komponenta pacijenta.

Fitonutricionizam zabranjuje vrlo malo namirnica, više se bavi njihovom pravilnom kombinacijom, te usklađivanjem sa ljekovitim biljem koje se uzima stalno ili povremeno. Rezultat su smjernice za pojedinu bolest i pojedinca, te praćenje njegovog napretka kroz osnovne medicinske parametre (npr. nalaz krvi ili urina).