Suradnik:NitroMan1975/Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.
Robot (2950264120).jpg

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći i upoznajte se s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici.

Ovo je vaša osobna stranica za vježbanje, nije članak Wikipedije. Na njoj možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica, ili ju rabiti za pripremu članka koji želite postaviti na Wikipediju.

I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na neki drugi način.


Jednostavno, počnite raditi u donjem okviru za uređivanje (ako nije otvoren, kliknite ovdje). Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Stranicu možete spremiti klikom na Sačuvaj stranicu i nastaviti rad kasnije.


Prostor za vježbanje

Dobrodošli na stranicu za vježbanje.
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 01.jpg
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 06.jpg
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 15.jpg
Prečac:
WP:SZV

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći te se upoznajte s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici. Na ovoj stranici možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica.


Za početak rada, kliknite ovdje (ili kliknite ovdje ako želite očistiti prostor za vježbanje i početi uređivanje na praznoj stranici), unesite željeni tekst u polje za uređivanje i uređujte ga po svojoj volji. Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja za uređivanje možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Rad završavate klikom na Sačuvaj stranicu (ili klikom na poveznicu Odustani).

Ova stranica služi za vježbanje svim suradnicima, tako da će njen sadržaj biti obrisan, a time i vaše vježbanje (ako ste ga spremili). Ako ste prijavljeni suradnik, možete stvoriti stranicu za vježbanje koja će biti samo vaša. Vaša će se stranica nalaziti ovdje.


I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na bilo koji način.

Prostor za vježbanje

S jezičnog motrišta prezime Mastelić nastalo je od imenice mastel (maštel, maštil), koja glasi i mastilo odnosno maštelo, što je sve naziv za drvenu kacu, kabao, vedro, škaf, u kojima se nešto masti odnosno tiješti, a to može biti grožđe, masline ili pak plodovi nekog drugog voća. Podrijetlo je romansko odnosno talijansko mastello. U Hrvatskoj danas živi 350 osoba s prezimenom Mastelić, a najviše ih je u Cetinskoj krajini, srednjoj Dalmaciji.

Starina tog roda je livanjsko područje. Harambaša Marko Mastelić stigao je iz Livna najkasnije 1689. godine u Brnaze s ukupno 24 obitelji, koje su imale 160 članova, od kojih je 30 bilo sposobno za vojničku službu. Mastelićevi ljudi smješteni su oko Brnaške glavice, a harambaša Marko je dobio 22. prosinca 1689. godine kulu, što je pripadala spahijama Mandićima (Šain-aga Mandić i sin mu Hasan-aga, kojeg je harambaša Radoš zarobio pri opsadi Sinja 1685. godine) i zemlje oko nje, koje je podijelio obiteljima. U venecijanskom zemljišniku iz 1709. godine u banderiji harambaše Tadije Vučkovića u Brnazama su upisane tri Mastelića obitelji: -4-člana obitelj Ivana Mastelića pok. Luke, -njegov brat samac Petar Mastelić i -17-člana obitelj Ivana Mastelića pok. Mitra. Mastelića nema na livanjskom području u biskupskom popisu iz 1741/42. godine, jer su u Cetinsku krajinu svi prebjegli, kao što se to inače događa s rodovima, iz kojih je bio harambaša odnosno organizator seobe. Trideset prvog ožujka 1792. godine spominje se Petar Mastelić pokojnog Mije, star 65 godina (dakle rođen je 1757. godine) u ulozi svjedoka u vezi sa sporom oko zemlje Nikole Poljakovića rečenog Carić s braćom Nikolom i Franom Đakićem.

Danas na području općine Muć, u naselju Postinje Donje, živi jedna dvočlana obitelj s prezimenom Mastelić. U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine zabilježen je Ante Mastelić, doseljenik iz okolice Sinja (Brnaze). Popis stanovništva 1948. godine zatekao je u Postinju Gornjem 5 obitelji s prezimenom Mastilović.

Mastelići se četrdesetih godina 19. stoljeća šire u susjedne Košute, pa ih možemo u maticama župe Trilj pratiti od 1836. godine, kad je Josip Mastelić vjenčan s Filipom Odrljin. Imali su sina jedinca Nikolu (1857). Tijekom 19. stoljeća još su dvojica Mastelića iz Košuta zasnovali brakove: 1. Nikola Mastelić oženio se 1857. godine s Andrijanom Prcelom, a imali su petero djece: Josipa (1859), Jakova (1863), Ivana (1867) i Martu (1872) i Petra (1876). 2. Jakov Mastelić se 1889. godine oženio Anđelom Marušić, a imali su četvero djece: Petricu (1891), Pavicu (1895), Ivana (1897) i Mariju (1899). Dakako, prezime Mastelić zbog nesređene ortografije u maticama župe Tijarica sve do početka 20. stoljeća pisano je na više načina: Masteljić, Mastilić i Mastiljić, a godine 1872. Nikola je upisan je s prezimenskom kombinacijom Odrljin-Mastilić, što je vjerojatno posljedica ženidbenih veza pripadnik tih dvaju rodova iz Košuta. Danas u Košutama žive 4 Mastelića obitelji s 27 članova. Većina obitelji Mastelić iz Košuta živi izvan Hrvatske, najviše u Švicarskoj. iZVOR: http://www.ogorje.net/prezime/mastelic/96.html