Suradnik:Sjena i kost (Shadow and bone) - serija

Izvor: Wikipedija

Sjena i kost[uredi | uredi kôd]

Sjena i kost Godina proizvodnje: 2021 Broj sezona: 1 Broj epizoda: 8 Trajanje jedne epizode: 40 minuta

Ukratko o seriji[uredi | uredi kôd]

Alina Starkov tinejdžerica je koja je odrasla s Malyen (Mal) Oretsev u sirotištu u Keramzinu u Kraljevini Ravka. Priča započinje dok marširaju Unsea-om (također se naziva Fold), neprestano mračnim, neplodnim pojasom zemlje koji odsijeca veći dio Ravke od mora. Povremene ekspedicije poslane preko Folda za prijevoz robe i povratak uvoza često muče čudovišta zvana Volcra koja naseljavaju Unsea. Tijekom njihovog prijelaza, napada Volcra, i, spašavajući Mala, Alina pokazuje izvanredan Grisha talent. Grisha su ljudi sa sposobnošću manipulacije elementima koji se koriste kao oružje, na pr. zvati vatru, prizivati ​​vjetar, regulirati srca. Alina je u stanju prizivati ​​svjetlost i stoga se smatra Dozivačem sunca (Sun-Summoner). Vođa Grishe, Darkling, žurio je Alinu u glavni grad Os Altu, rekavši da je njezina moć jedinstvena i vrijedna što je čini meta atentata neprijatelja Ravke. Trudi se uklopiti se u druge Griše i imati povjerenja u vlastite sposobnosti dok započinje rigorozan trening. Osjeća snažnu privlačnost prema Darklingu, što mu se čini da joj uzvraća.

Nakon što je kralju i njegovom dvoru demonstrirala svoju moć, njezin učitelj Baghra kaže Alini da mora pobjeći, da je Darkling koristi, da je Darkling stvorio Unsea i da je namjerava porobiti i iskoristiti njezinu Grisha moć da osvojiti svijet. Baghra također otkriva da je majka Darklinga. Dva tjedna Alinina leta gotovo je zarobljena, ali spasio ju je Mal koji ima gotovo natprirodnu sposobnost praćenja i poslan je da je pronađe. Umjesto da je preda, on joj pomaže u bijegu.Odluče loviti čarobnu jelenu na krajnjem sjeveru. Ako Alina ubije jelena i napravi ogrlicu od njezinog roga, njezine moći će se znatno pojačati. Nakon puno vremena i truda, Alina i Mal pronalaze jelena, taman kad shvate koliko se vole. Ona odbija ubiti jelena i to priznaje. U tom se trenutku pojavljuju Darkling i njegova vojska. Darkling ubija jelena i prisiljava Alinu ogrlicu od rogovlja, čineći je njegovom apsolutnom robinjom, nesposobnom da ga otkaže ni najmanje.

Brzo se vraćaju prema jugu do glavnog prijelaza Unsea. Darkling prisiljava Alinu da zaštiti brod tijekom prijelaza. Blizu druge strane, Darkling se proteže Unsea, uzrokujući veliku smrt i razaranje. Zatim baca Mala s broda, na Unsea, kako bi ga monstrumi proždirali. U očaju, Alina napokon shvaća da joj njezin čin milosrđa, štedeći jelen, daje mogućnost da se oslobodi robovanja Mračnjaka. Njezina ljubav prema Malu daje joj potrebnu snagu. Alina se oslobodi, iskoči iz broda, spasi Mal i uništi brod.

Serija završava tako što Mal i Alina prelaze preko Istinskog mora, bježeći od Ravke i Darkling.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Sjena i kost prvi je roman Leigh Bardugo[1]. U rujnu 2012. Holly Bario, predsjednica produkcije DreamWorksa, objavila je da je preuzela filmska prava na Shadow i Bone.David Heyman, koji je producirao filmove o Harryju Potteru, najavljen je kao producent. Film bi također producirao Jeffrey Clifford, predsjednik Heyday Films. U siječnju 2019. Netflix[2] je naručio seriju od osam epizoda temeljenu na trilogiji Grisha i duologiji Šest vrana s Ericom Heissererom kao showrunnerom. Proizvodnja je započela u listopadu 2019. s Jessie Mei Li u ulozi Aline Starkov, Benom Barnesom u ulozi generala Darklinga (The Darkling), Archieom Renauxom u ulozi Malyen Oretsev, Sujaya Dasgupta u ulozi Zoya Nazyalensky, Daisy Head u ulozi Genya Safin i Simon Sears u ulozi Ivana.Svih osam epizoda serije objavljeno je 23. travnja 2021. godine

Uloge i likovi[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi

Jessie Mei Li[3] kao Alina Starkov, siroče, bivša asistentica kartografa Kraljevskog geodetskog zbora u Prvoj vojsci i Sun Summoner.

Archie Renaux[4] kao Malyen "Mal" Oretsev, tragač za siročadima iz Prve armije i Alinin najbolji prijatelj iz djetinjstva.

Freddy Carter[5] kao Kaz Brekker, vođa kluba Vrana, poznat kao "Prljave ruke".

Amita Suman[6] kao Inej Ghafa, član kluba Vrana, poznat kao "prikaza".

Kit Young[7] kao Jesper Fahey, član kluba Vrana, vješt oštar strijelac.

Ben Barnes[8] kao general Kirigan / Aleksander / Darkling, general Druge armije i Prizivatelj sjene.

Zoë Wanamaker[9] kao Baghra, Alinina trenerica Grisha.

Sporedni likovi

Sujaya Dasgupta kao Zoya, šljakerica

Simon Sears kao Ivan, Srcolovac

Howard Charles kao Arken, dirigent

Julian Kostov kao Fedyor, Heartrender

Danielle Galligan kao Nina Zenik, Heartrender

Calahan Skogman kao Matthias, Fjerdan Drüskelle

Daisy Head kao Genya Safin, jedini poznati krojač

Kevin Eldon kao Aparat, duhovni savjetnik kralja Ravke

Jasmine Blackborow kao Marie, Inferni

Gabrielle Brooks kao Nadia, Squaller

Luke Pasqualino kao David Kostyk, Durast

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Razvoj

U siječnju 2019. objavljeno je da je Netflix produkciji dao serijsku narudžbu za prvu sezonu od osam epizoda, a Eric Heisserer kao showrunner, kreator, scenarist i izvršni producent. Projekt potpada pod Netflixov ugovor s tvrtkom 21 Laps Entertainment s izvršnim producentom Shawnom Levyjem. Leigh Bardugo, Pouya Shahbazian, Dan Levine, Dan Cohen i Josh Barry glumili su i kao izvršni producenti. Autor Leigh Bardugo i kreator emisije Eric Heisserer razgovarali su o svojim očekivanjima u 2. sezoni emisije.


Casting

Kasting je počeo u travnju 2019. pozivima za Alinu. 02. listopada 2019. najavljeno je da će Lee Toland Krieger režirati pilota s Jessie Mei Li, Benom Barnesom, Freddyjem Carterom, Archiejem Renauxom, Amitom Suman i Kit Youngom u glavnim ulogama. Nastupili bi i Sujaya Dasgupta, Danielle Galligan, Daisy Head i Simon Sears. Drugi krug kastinga najavljen je 18. prosinca 2019. s Calahanom Skogmanom, Zoë Wanamaker, Kevinom Eldonom, Julianom Kostovom, Lukeom Pasqualinom, Jasmine Blackborow i Gabrielle Brooks u glumačkoj postavi. Istaknuti likovi iz knjige Nikolaj Lantsov i Wylan Van Eck nisu se pojavili u prvoj sezoni.


Snimanje

Glavne fotografije prve sezone započele su na lokaciji u i oko Budimpešte i Keszthelyja (Palača Festetics) u Mađarskoj u listopadu 2019., a omotane su krajem veljače 2020., nakon čega je uslijedila postprodukcija. Dodatna snimanja dogodila su se u Vancouveru. Bardugo je putem Twittera izvijestio u lipnju 2020. da je daljinski rad u svjetlu COVID-19 usporio postprodukciju, čineći datum izlaska manje izvjesnim.


Glazba

Joseph Trapanese skladatelj je serije. Heisserer i Bardugo pojavili su se na panelu na New York Comic Conu u listopadu 2020. godine, tijekom kojeg su odigrali dio partiture. Izvršni producent Josh Barry izvijestio je 16. prosinca 2020. da je završni miks zvukova završen.

Trapanese je rezultat napisao tijekom 11 mjeseci. U intervjuu za AwardsDaily objasnio je kako je to spojio, između dirigiranja orkestrom nad Zoomom i uključivanja solo snimaka. Ruska i slavenska glazba predstavljali su osnovu za nadahnuće partiture, Bardugo je imenovao Sergeja Prokofjeva i narodne pjesme kao posebne primjere. Uz to su korišteni elementi iz drugih glazbenih tradicija, poput gamelana.

Marketing[uredi | uredi kôd]

Netflix je objavio najavnu najavu u prosincu 2020., nakon čega su slijedili promotivni snimci kroz Entertainment Weekly, kao i plakati glavnih likova u siječnju 2021. Bardugo, Heisserer i šest glavnih članova glumačke ekipe pojavili su se na panelu na IGN Fan Festu u veljači 2021., tijekom kojega puštena je i najavna prikolica uz još fotografija. Netflix je dan prije objavio i poster na kojem se nalazi Shadow Fold. Službeni trailer objavljen je 30. ožujka 2021. od strane Netflixa, nakon što je prethodno procurio u njega.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Leigh Bardugo. 1
  2. netflix. 2
  3. 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Jessie_Mei_Li journal zahtijeva |journal= (pomoć); Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)CS1 održavanje: numerička imena: authors list (link)
  4. Archie Renaux. 2. Aechie Renaux
  5. Freddy Carter. 5 journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  6. 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Amita_Suman journal zahtijeva |journal= (pomoć); Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)CS1 održavanje: numerička imena: authors list (link)
  7. 7. https://en.wikipedia.org/wiki/Kit_Young Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć); Vanjski link u parametru |journal= (pomoć)CS1 održavanje: numerička imena: authors list (link)
  8. Ben Barnes (actor). Wikipedia (engleski). 18. svibnja 2021. Pristupljeno 18. svibnja 2021.
  9. Zoë Wanamaker. Wikipedia (engleski). 13. svibnja 2021. Pristupljeno 18. svibnja 2021.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_and_Bone_(TV_series)#Production

https://www.imdb.com/title/tt2403776/?ref_=fn_al_tt_1