Sveti Mihael

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sv. Mihovil)
Sveti arkanđeo Mihael
Sveti arkanđeo Mihael
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u kršćanstvu
Spomendan 29. rujna
Simboli plameni mač
Zaštitnik Hrvatske policije, Hrvatske vojske
Zaštitnik gradova, krajeva i država Donjeg Miholjca, Mihovljana, Šibenika, Šibenske biskupije
Zaštitnik zanimanja redarstvenika, vojnika, radiologa
Portal o kršćanstvu

Sveti Mihael (Mihovil, Mihajlo), prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskoga rata.[1] Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihael zaštitnik je policajaca i vojnika,[2] a napose padobranaca i borbenih pilota.[3][4][5] Zaštitnikom je i radiologa.[6][7]

Sv. Mihael u Bibliji[uredi | uredi kôd]

Mihael na hebrejskom

Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "מִיכָאֵל‎", "Mi-ha-el", što znači: „Tko je kao Bog?” (lat. Quis ut Deus?).

Najznačajniji tekst o sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja (Otk 12, 7-9):

» Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli." «

Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihaelu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Štovanje i pobožnosti[uredi | uredi kôd]

Prema kalendaru Katoličke Crkve, blagdan sv. Mihaela slavi se 29. rujna. Na taj dan slave se i preostala dva arkanđela: Sv. Gabrijel i Sv. Rafael. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve: on je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihaelu upotrebljava se kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Crkve.[8] Posvećeni su mu i krunica[9] i molitveni savez, molitva za njegova zaštitu.[10] Svetim arkanđelima (Mihovilu, Gabrijelu i Rafaelu) posvećena je i Pobožnost svetim anđelima.[11]

Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani. Razni narodi štuju sv. Mihaela kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska također ga od davnine slave kao svojega zaštitnika. U ranomu srednjem vijeku, u kulturi humsko-dukljanskog područja do kraja 12. stoljeća osobito je bio štovan u tzv. Crvenoj Hrvatskoj, kao sveti Mihajlo. U suvremenoj Hrvatskoj mnoge su župne i podružne crkve podignute u čast sv. Mihaelu, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihael je zaštitnik Šibenika[12] i Šibenske biskupije[13], te Hrvatske policije i Hrvatske vojske. Na njegov blagdan obilježava se Dan hrvatske policije[14] te Dan Grada Šibenika[15] i Dan Grada Donjeg Miholjca.[16]

Po njemu je nazvana Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Curan, Robert: Priručnik o anđelima i demonima, str. 30.
  2. Ball, Ann: Encyclopedia of Catholic Devotions and Practices, 2003., str. 586, ISBN 0-87973-910-X
  3. Guiley Ellen, Rosemary: The Encyclopedia of Angels, 2. izd., Visionary Living, Inc.: New York, 2004., str. 243–249., ISBN 0-8160-5023-6
  4. Svetac zaštitnik padobranaca (engl.) stgemmagalgani.com, pristupljeno 3. svibnja 2014.
  5. Special Operations Recruiting BattalionArhivirana inačica izvorne stranice od 4. svibnja 2014. (Wayback Machine) (engl.), pristupljeno 3. svibnja 2014.
  6. Bijakova. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. prosinca 2008. Pristupljeno 9. siječnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  7. Santibeati, San Michele Arcangelo (tal.), pristupljeno 3. svibnja 2014.
  8. Molitveni zaziv sv. Mihaelu propisan od pape Lava XIII
  9. Krunica sv. Mihaela Arhanđela
  10. Glogović, Marko: Moćan savez sa sv. Mihaelom arkanđelom Pavlinski samostan Svetice: Ozalj, 2021. (nepotpuna presnimka)
  11. P. Miljenko Sušac: Pobožnost anđelima Božjim, Zagreb, 2008.Arhivirana inačica izvorne stranice od 1. listopada 2015. (Wayback Machine)
  12. Sv. Mihovil, zaštitnik grada Šibenika i Šibenske biskupije sibenskiportal.hr. Šibenski portal. Objavljeno 28. rujna 2014.
  13. Zaštitnik biskupije sibenska-biskupija.hr. Šibenska biskupija.
  14. Svečano obilježen Dan policije i blagdan svetog Mihovila mup.gov.hr. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Objavljeno 29. rujna 2022.
  15. Dan grada Šibenika sibenik.hr. Službene stranice Grada Šibenika.
  16. Program obilježavanja Dana Grada Donjeg Miholjca miholjstina.info. Objavljeno 26. kolovoza 2022.