Sveta Ana

Izvor: Wikipedija
Sveta Ana
Sveta Ana
Rođen 1. stoljeće pr. Kr.
Kanoniziran prije kongregacije
Spomendan 26. srpnja[1][2]
Portal o kršćanstvu
»Sveta Ana« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Sveta Ana (razdvojba).

Sveta Ana je kršćanska svetica, majka Blažene Djevice Marije. Spomendan joj je u Katoličkoj Crkvi 26. srpnja.

Oltar sv. Ane u crkvi sv. Jakova u Dicmu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

O Joakimu i Ani u Bibliji nema spomena,[3] no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz 2. stoljeća. U prvih osam poglavlja toga spisa iznesene su neke pojedinosti, što se odnose na Marijino čudesno rođenje. Taj spis govori o sv. Joakimu kao o vrlo bogatu čovjeku, ali koji je bio i pobožan i dobar pa je prihode svojih dobara dijelio u dvoje: jedan je dio davao narodu, a drugi prinosio kao žrtvu Gospodinu za otpuštenje svojih grijeha. Kad se jednog dana nalazio u hramu, prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben, predbacivao mu je nevrijednost, zbog koje sa svojom Anom nema djece. U Izraelu, naime, nijedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima vrlo pogodilo pa se za četrdeset dana povukao u pustinju posteći i moleći kako bi od Gospodina isprosio potomka.

U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost.[4] Ukazao joj se Božji anđeo i navijestio da će dobiti dijete. Po anđelu bio je obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kući. Poslušao je te u zahvalu prinio Gospodinu za žrtvu deset jaganjaca. Bogato je nadario i svećenika i narod. Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija. U trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu.

Istočni sveti Oci u svojim su propovijedima na Marijine blagdane s mnogo ljubavi, oduševljenja i pobožnosti slavili i njezine roditelje. Štovanje se sv. Joakima na Zapadu razvilo mnogo kasnije nego na Istoku, a na Zapadu je sv. Ana daleko više popularna nego sv. Joakim. Njezinom je štovanju vrlo pridonio Johann von Tritheim svojom knjigom "Tractatus de laudibus sanctissimae Annae" (Rasprava o pohvalama presvete Ane - Mainz, 1494.). Štovanje sv. Ane naročito je raširena na europskom sjeveru: u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj. Bretonci su prenijeli štovanje i u Kanadu. U Kuranu se Marijin otac naziva Imran. U Dicmu gdje se čuva relikvijar sv. Ane te se Ona posebno štuje kao suzaštitnica župe.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sv. Ana, zaštitnica [Sv. Ana, zaštitnica]. wish.hr. Pristupljeno 25. srpnja 2022.
  2. Sveti Joakim i Ana, spominjanje [Sveti Joakim i Ana, spominjanje]. laudato.hr. Pristupljeno 25. srpnja 2022.
  3. Sveti Joakim i Ana [Sveti Joakim i Ana]. bitno.net. Pristupljeno 25. srpnja 2022.
  4. Sveta Ana [Sveta Ana]. zenavrsna.com. Pristupljeno 25. srpnja 2022.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta