Sveta Blandina

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Sveta Blandina
Vitraj sv. Blandine u crkvi sv. Ireneja u Lyonu.
Vitraj sv. Blandine u crkvi sv. Ireneja u Lyonu.
Rođena 162.
Lugdunum, Rimska Galija (današnji Lyon)
Preminula 177.
Lugdunum, Rimska Galija
Slavi se u Katoličkoj Crkvi, Pravoslavnoj Crkvi, Istočnim katoličkim crkvama, Anglikanskoj Crkvi
Spomendan 2. lipnja
Simboli bik, lav, stup
Zaštitnica lažno optuženih za kanibalizam, mučenika
Zaštitnica zanimanja ropkinja
Portal o kršćanstvu

Sveta Blandina (fr. Blandine) ili sveta Blandina Lyonska (fr. Blandine de Lyon), ropkinja, kršćanska mučenica iz Galije, žrtva lyonskih progona kršćana 177. za vladavine Marka Aurelija. Svetica je Katoličke, Pravoslavne i Anglikanske Crkve. Rođena 162. u Lugdunumu, današnjem Lyonu, zajedno sa svojom gospodaricom i četrdesetpetero lyonskih kršćana 177. je lažno optužena za kanibalizam. Prema zapisima Euzebija Cezarejskog i Grgura Tourskog, u amfiteatru je prvo bila zavezana na stup obličja križa i predana lavovima, koji je nisu napali, dok se ona glasno molila. Nakon toga biva prisiljenom gledati mučeništvo kršćanske subraće, po čijoj je smrti bila zavezana na mrežu i postavljena ispred razjarenog bika, koji ju je više puta bacio u zrak. Dokrajčena je mačem, a mučitelji su spalili njezino tijelo i pepeo prosuli u Rhônu. Relikvije joj se čuvaju u crkvi sv. Lava u Amiensu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sveta BlandinaArhivirana inačica izvorne stranice od 21. ožujka 2021. (Wayback Machine) Book, pristupljeno 24. srpnja 2020.

Daljnje čitanje[uredi | uredi kôd]

  • Goodine, Elizabeth. 2014. Standing at Lyon: An examination of the Martyrdom of Blandina of Lyon. Gorgias Press, Piscataway, 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]