Šimun Stock

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sveti Šimun Stock)
Šimun Stock
Gospa daje škapular Šimunu
Gospa daje škapular Šimunu
Rođen oko 1165.
Preminuo 16. svibnja 1265.
Bordeaux
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 16. svibnja
Zaštitnik Bordeauxa, Francuske
Portal o kršćanstvu

Sveti Šimun Stock (oko 1165.Bordeaux, 16. svibnja 1265.), karmelićanin i svetac Rimokatoličke Crkve.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u grofoviji Kent u Engleskoj, oko 1165. godine. Ubrzo ulazi u karmelski red koji je upravo stigao u Englesku. 1247. godine je izabran za šestog Generala karmelskog reda. Sve je učinio da se red raširi po Engleskoj i svijetu.

Šimun ubrzo dobiva ukazanja Blažene Djevice Marije. Ona mu se ukazivala sa škapularom reda u svojim rukama. Škapular mu je dala riječima: "Ovo će biti povlastica za tebe i za sve karmelićane da tko god umire s ovime bit će spašen". Kasnije je napisao antifone "Flos Carmeli" i "Ave Stella Matutina". Prvi se Šimunov životopis javlja 1430. godine, no nije potpuno siguran. Umro je u jednom samostanu u francuskom Bordeauxu 16. svibnja 1265. Njegove su moći 1951. godine prenijeli u Aylesford.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

U slikarstvu sv. Šimuna redovito prikazuju odjevenog u karmelićanski habit, a često i s plamenim jezicima paklenoga ognja.[1] To dolazi od njegova Gospina viđenja o karmelskom škapularu. Na mnogim slikama on kleči ili stoji do nogu Majke Božje Karmelske. Slavi se 16. svibnja, a zaštitnik je Bordeauxa i Francuske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. sveci.netArhivirana inačica izvorne stranice od 23. ožujka 2021. (Wayback Machine), pristupljeno 19. svibnja 2015.