Sveti Ciprijan Antiohijski

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Sveti Ciprijan Antiohijski (? - Nikomedija, 26. rujna 304.), jedan od dvojice kršćanskih svetaca imenom Sveti Ciprijan koji su bili biskupi, podnijeli mučeništvo u vrijeme rimskih progona kršćana i bili proglašeni svecima od strane Crkve. Međutim, dok se Sveti Ciprijan Kartaški smatra nedvojbenom povijesnom ličnošću, život Ciprijana iz Antiohije zamagljen je kasnijim legendama.

Prema legendi, Ciprijan je bio poganski čarobnjak koji je imao posla s demonima i đavlom. Kada se zaljubio kreposnu mladu kršćanku, imenom Justina, pokušao ju je zavesti, no odbila ga je. Tada ju je napao uz pomoć demonskih sila, no ona ih je odbila napravivši znak križa. Vidjevši to, Ciprijan je također učinio znak križa, oslobodio se utjecaja Sotone i postao kršćanin. Nakon krštenja postao je đakon, a kasnije i biskup, dok je Justina, njegova nova prijateljica, postala opaticom ženskog samostana.

Za vrijeme Dioklecijanovih progona oboje su uhvaćeni i mučeni u Damasku, a potom obezglavljeni u Nikomediji na obali rijeke Gallus. Njihova tijela odnjeli su kršćanski pomorci u grad Rim i pokopali ih na imanju rimske patricijke Rufine, a kasnije u Konstantinovoj bazilici.[1] Priču o Ciprijanu i Justini zapisao je bizantski svećenik Symeon Metaphrastes u 10. stoljeću, no priču spominje još i sveti Grgur Nazijanski († 389.) i Prudencije, što znači da je nastala već u 4. stoljeću.[2]

Sveti Ciprijan i Justina štuju se u katoličkoj i pravoslavnoj Crkvi na dan 26. rujna.

Prema okultnom vjerovanju, sv. Ciprijanu pripisuje se autorstvo nad grimorijem Knjiga svetog Ciprijana, što je prilično dvojbeno, budući da se prvi spomen te knjige javlja tek početkom 19. stoljeća. Zbog toga ovaj svetac ima neobičnu reputaciju da ga se smatra svecem zaštitnikom vještica, čarobnjaka, okultista i travara.[3]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Mitre.svg Nedovršeni članak Sveti Ciprijan Antiohijski koji govori o biskupu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Saint-stub-icon.jpg Nedovršeni članak Sveti Ciprijan Antiohijski koji govori o svecu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.