Sveti Mihael

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveti arkanđeo Mihael
Sveti arkanđeo Mihael
Kanoniziran prije kongregacije
Spomendan 29. rujna
Simboli plameni mač
Zaštitnik redarstvenika i vojnika, radiologa
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Mihael (Mihovil, Mihajlo), prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata.[1] Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca i vojnika,[2] a napose padobranaca i borbenih pilota.[3][4][5] Zaštitnikom je i radiologa.[6][7]Mihael je zaštitnik grada Šibenika.

Sv. Mihovil u Bibliji[uredi | uredi kôd]

Mihael na hebrejskom

Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "מִיכָאֵל‎", "Mi-ha-el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").

Najznačajniji tekst o sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja (Otk 12, 7-9):

Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli."

Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Štovanje svetog Mihovila[uredi | uredi kôd]

Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihovila slavi se 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arkanđela: Sv. Gabrijela i Sv. Rafaela. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihovilu upotrebljava se kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve. Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani. Razni narodi štuju sv. Mihaela kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska također ga od davnine slave kao svoga zaštitnika. U ranom srednjem vijeku, osobito je bio štovan u tzv. Crvenoj Hrvatskoj, kao sveti Mihajlo. U suvremenoj Hrvatskoj mnoge su župne i podružne crkve podignute u čast sv. Mihovilu, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihovil je zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Curan, Robert, Priručnik o anđelima i demonima, str. 30.
  2. Ann Ball, 2003 Encyclopedia of Catholic Devotions and Practices ISBN 0-87973-910-X page 586
  3. Guiley Ellen, Rosemary, The Encyclopedia of Angels, 2. izd., Visionary Living, Inc., New York, 2004., ISBN 0-8160-5023-6, str. 243.-249. (engl.)
  4. Svetac zaštitnik padobranaca (engl.), pristupljeno 3. svibnja 2014.
  5. Special Operations Recruiting Battalion (engl.), pristupljeno 3. svibnja 2014.
  6. Bijakova
  7. Santibeati, San Michele Arcangelo (tal.), pristupljeno 3. svibnja 2014.