Prijeđi na sadržaj

Sveti Rajnerije

Izvor: Wikipedija
Sveti Rajnerije
Rođen oko 1100.
Romagna?
Preminuo 4. kolovoza 1180.
Dubrava (Omiš)
Kanoniziran prije 1589.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 4. kolovoza
Zaštitnik gradova, krajeva i država grad Split
Portal o kršćanstvu

Sveti Rajnerije ili sv. Arnir (Romagna, Italija, o. 1100.Dubrava, 4. kolovoza 1180.), bio je splitski nadbiskup i mučenik, a danas se slavi i kao suzaštitnik grada Splita.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Za splitskoga nadbiskupa imenovan je 1175. godine. Išao je zajedno s nekoliko splitskih plemića u Carigrad da se pokloni caru Emanuelu. Godine 1177. sazvao je apostolski legat Rajmund provincijalni crkveni sabor u Splitu na koji su pozvani svi metropliti i biskupi, ali nije poznato što se rješavalo na tom sinodu.[1]:str. 104–105.

Došao je u spor s Kačićima zbog granica crkvenog imanja koje se nalazilo na granici posjeda između splitske i omiške komune te je 4. kolovoza 1180. godine kamenovan u klancu južno od sela Dubrava u Poljicima. Tijelo mu je preneseno u Split u ženski samostan sv. Benedikta.[1]:str. 107–108. Crkvica Svetog Arnira (Rajnerija) sagrađena je od kamenog klesanca u planinskom klancu na mjestu pogibije, a u podu crkvice do danas izvire voda, za koju puk vjeruje da je čudotvorna.

Papa Siksto V. dao ga je 1589. navesti kao svetoga u potpisu pod fresku u crkvi svetog Jeronima u Rimu, a papa Aleksandar VIII. je 1690. godine odobrio njegov oficij i imenovao ga suzaštitnikom Splitske nadbiskupije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Novak, Grga, Povijest Splita I.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Novak, Grga, Povijest Splita I., Čakavski sabor, Split, 1978.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]