Prijeđi na sadržaj

Sveti kraljevski luk

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o samostalnom stupanju u Engleskoj i Walesu. Za stupnjeve u Yorčkom obredu pogledajte članak Slobodno zidarstvo Kraljevskog luka.
Trostruki tau (Veliki grb masonerije Kraljevskog luka)

Sveti kraljevski luk (engl. Holy Royal Arch) je samostalni stupanj u slobodnom zidarstvu. Kraljevski luk prisutan je u svim glavnim masonskim sustavima, iako je u nekim on izrađen kao dio zanatske, odnosno matične, masonerije, dok je u drugima u pridruženom, odnosno pobočnom, redu. Masoni kraljevskog luka se sastaju kao kapitel (engl. Chapter), što je ekvivalent masonskoj loži. U Vrhovnom redu Svetoga kraljevskog luka (engl. Supreme Order of the Holy Royal Arch), kao što se prakticira na Britanskim otocima, većem dijelu Europe i u Commonwealthu, kapiteli dodjeljuju jedan stupanj i to Mason kraljevskog luka.

Članstvo[uredi | uredi kôd]

Na Britanskim otocima, većini kontinentalne Europe (uključujući masonski rastuće države istočne Europe[1]) i u većini država Commonwealtha (s izuzetkom Kanade), učenja masonerije Kraljevskog luka sadržana su u "Vrhovnom redu Svetoga Kraljevskog luka" – samostalnom stupanju slobodnog zidarstva koji je otvoren za one koji su prošli tri zanatska stupnja. Do 1823. godine je bilo otvoreno samo za masone koji su prethodno prošli starješinstvo zanatske lože. Danas se od kandidata za Kapitel engleskog Svetoga kraljevskog luka traži da je majstor zidar četiri ili više tjedana.[2]

U škotskoj masoneriji kandidat za Kraljevski luk mora biti i majstor mason Znaka, stupanj koji se po potrebi može dodijeliti unutar Kapitela Kraljevskog luka. U Irskoj kandidat mora biti majstor zidar jednu godinu prije nego što bude primljen kao član Kapitela Kraljevskog luka. Stupanj majstora masona Znaka prvo se uzima odvojeno, a tek nakon toga može se dobiti stupanj Kraljevskog luka.

U Sjedinjenim Državama, Kanadi, Brazilu, Izraelu, Meksiku, Paragvaju, Filipinima, Kraljevski luk ne funkcionira kao samostalni stupanj kao na Britanskim otocima, već je dio sustava dodatnih masonskih stupnjeva Yorčkog obreda. Zidari Kraljevskog luka u Yorčkom obredu sastaju u Kapitelu, dok Kapitel Kraljevskog luka Yorčkog obreda dodjeljuje četiri različita stupnja: majstor znaka (engl. Mark Master), virtualan bivši majstor (engl. Virtual Past Master), najuzvišeniji majstor (engl. Most Excellent Master) i mason Kraljevskog luka (engl. Royal Arch Mason). Dok je stupanj "masona Kraljevskog luka Yorčkog obreda" približno usporediv s Vrhovnim redom Svetoga kraljevskog luka kako se prakticira u Engleskoj i Walesu, ostali stupnjevi mogu imati ekvivalente u ostalim pridruženim redovima.

Kraljevski luk je također predmet 13. i 14. stupnja Škotskog obreda slobodnih zidara koji je Engleskoj i Walesu nazvan Drevni i prihvaćeni obred.

Svrha i učenje[uredi | uredi kôd]

Slično kao kod zanatskog slobodnog zidarstva, Kraljevski luk uči moralne i etičke pouke. U tri zanatska stupnja kandidat dobiva niz praktičnih principa služenja svom bližnjem. Ali čovjek nije samo praktično biće već ima i bitan duhovni aspekt u svojoj prirodi. Kraljevski luk dalje razvija ovaj posljednji aspekt preispitivanjem čovjekove duhovne prirode, ne zamjenjujući već podržavajući ono što je kandidat naučio iz vlastite religije.[3] U kapitelu se učenja Kraljevskog luka prenose pomoću obredne alegorija temeljenih na starozavjetnom pripovijedanju o povratku u Jeruzalem iz babilonskog progonstva kako bi obnovili grad i Hram. Čisteći zemlju Salomonova hrama za temelje novog hrama, kandidat radi važna otkrića.[3] Dodavanjem dodatnog objašnjenja praktičnim lekcijama zanatskog slobodnog zidarstva, Kraljevski luk se promatra kao nadogradnja prethodnih stupnjeva, a usvojene filozofske lekcije primjerene su ovoj epizodi masonskog razvoja kandidata. Simbol ili Veliki grb masonerije Kraljevskog luka je trostruki tau.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Točna pojava Masonerije Kaljevskog luka općenito, posebice Svetoga kraljevskog luka, je nepoznato osim što potiče iz sredine 18. stoljeća.

Iako se u masonskoj literaturi iz 1720-ih godina pojavljuju nazivi kraljevskog luka, prvo dokazivo pojavljivanje Masonerije Kaljevskog luka nalazimo u Irskoj 1740-ih godina tijekom dublinske procesije. Prema zapisima lože broj 21, "Kraljevski luk" su u procesiji nosila "dva izvrsna masona" kroz Youghal, Irska, 27. prosinca 1743. godine.

Stupanje se s neodobravanjem spominje u Dassignyjevom "Ozbiljnom i nepristranom istraživanju uzroka današnjeg propadanja slobodnog zidarstva u Kraljevini Irskoj" objavljenom u Dublinu 1744. godine.[4][5] Nepovezan bilješke u ovom djelu ukazuju na to da se obred vršio u Dublinu, Londonu i Yorku, i opisuju ga kao "organizirano tijelo muškaraca koji su prošli starješinstvo".[6]

Velika loža Irske je 1749. godine dala naloge ložama br. 190 i 198 za osnivanjem "Loža Kaljevskog luka".[7]

Uloga unutar različitih masonskih konstitucija[uredi | uredi kôd]

Sveti Kraljevski luk je sadržan u mnogo različitih masonskih konstitucija diljem svijeta, među kojima mnogi ovaj red ističu različito.

Engleska, Europa i Australazija[uredi | uredi kôd]

Organizacija masonskih pridruženih redova u Engleskoj i Walesu

Engleski sustav masonerije Kraljevskog luka sastoji se od jednog dodatnog stupnja koji ima četiri ceremonije: ceremoniju uzvišenja radi dolaska novih članova i ceremoniju postavljanja za svakog od tri principala.[3]

U Engleskoj i Walesu, potrebno je da Kapitel Svetog Kraljevskog luka bude pod pokroviteljstvom zanatske lože i da ima isti broj. U skoro svim slučajevima, Kapitul Svetog Kraljevskog luka također nosi isto ime kao i pokroviteljska zanatska loža, iako je sam Sveti Kraljevski luk odvojen od zanatskog slobodnog zidarstva. Pritom je Sveti Kraljevski luk jedino pridruženo tijelo koje aktivno podržava Ujedinjena velika loža Engleske među zanatskim slobodnim zidarstvom. Zanatske lože u Engleskoj i Walesu obično imaju posebnog predstavnika Kraljevskog luka, a novopečeni majstori zidari aktivno se potiču da traže prijem u Sveti Kraljevski luk prije nego što razmotre članstvo u nekom drugom masonskom redu.

S izuzetkom Škotske i Skandinavije (u kojoj se koristi Švedski obred), engleski sustav masonerije Kraljevskog luka postoji i u drugim europskim državama, kao i u Australaziji, a trenutačno se uvodi u mnoge istočnoeuropske države, uključujući Rusiju i Srbiju. Zbog razlike u organizaciji, značajna ograničenja primjenjuju se na engleske zidare Kraljevskog luka koji žele prisustvovati sastancima Kraljevskog luka u Škotskoj.

Škotska[uredi | uredi kôd]

U Škotskoj se stupanj dodjeljuje u Kapitelu Kraljevskog luka koji je organiziran u potpuno drugačijoj administrativnoj strukturi pri Vrhovnom poglavarstvu Velikog kapitela kraljevskog luka Škotske. Ovo tijelo upravlja masonerijom majstora Znaka, masonerijom Kaljevskog luka i stupnjem Uzvišenog majstora (engl. Excellent Master) koji je bitan uvod stupnja Kraljevskog luka.

Engleskim zidarima Kraljevskog luka neće biti dopušteno ući u škotski Kapitel tijekom rada majstora Znaka, osim ako imaju taj stupanj koji u Engleskoj upravlja zasebno tijelo. Stupanj Uzvišenog majstora ne postoji u Engleskoj, a članovima engleskog Velikog Kapitela nije dopušteno prisustvo tim radovima. Oni također mogu biti isključeni iz dijela rada Kraljevskog luka koji više ne koriste, premda se ovo odlučuje u pojedinim kapitelima.

Ova ograničenja se ne odnose na zidare Kapitela Kraljevskog luka u Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i sjevernoj Americi.

Irska[uredi | uredi kôd]

Stupanj Kraljevskog luka prema irskoj konstituciji je jedinstven iako je savršeno regularan i priznat te ima malo sličnosti s istim stupnjem u sestrinskim konstitucijama Engleske i Škotske.

Sjeverna Europa[uredi | uredi kôd]

Masonerija Švedskog obreda, koji se prakticira u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Islandu, dijelom u Finskoj i Njemačkoj, je doista napredan sustav i podijeljena je u tri razreda. Drugi razred, stupnjevi Svetog Andrije, imaju neke sličnosti s Kraljevskim lukom. Zidari VI. stupnja Švedskog obreda i zidari Kraljevskog luka dijele neku simboliku pa će imati uzajamno poštovanje.

Sjeverna Amerika i druge države[uredi | uredi kôd]

U Sjedinjenim Državama, Kanadi, Brazilu, Izraelu, Meksiku, Paragvaju i Filipinima i drugima, u učenjima zidara Kraljevskog luka se ne radi kao samostalni stupanj, već je dio sustava dodatnih masonskih stupnjeva Yorčkog obreda. Kapitel Kraljevskog luka Yorčkog obreda upravlja stupnjeve majstor znaka (engl. Mark Master), virtualan bivši majstor (engl. Virtual Past Master), najuzvišeniji majstor (engl. Most Excellent Master) i mason Kraljevskog luka (engl. Royal Arch Mason). Od ova četiri stupnja samo ovaj posljednji nalikuje Vrhovnom redu Svetoga Kraljevskog luka kako se prakticira u Engleskoj i Walesu. U Kanadi većina jurisdikcija formalno ne prakticira ili ne dodjeljuje stupanj "virtualanog bivšeg majstora", iako je poznato da je dostupan kao grupna ceremonija za članove koji prisustvuju sazivu Velikog kapitula.

Administrativna struktura[uredi | uredi kôd]

Kapitel[uredi | uredi kôd]

Jednom kad je prihvaćen u kapitelu (engl. Chapter), ekvivalent zanatskoj loži u Svetom Kraljevskom luku, kandidat postaje kompanjon (engl. Companion), a sastanci Kraljevskog luka opisani su kao Sabori (engl. Convocation). Ceremonija u kojoj je majstor zidar podiže u kompanjona naziva se veličanje (engl. Exaltation). Kapitelom Svetog Kraljevskog luka upravljaju tri principala koji zajednički upravljaju kapitelom sjedeći na istočnoj strani skupštine.

Pored trojice principala koji zajednički vode, Kapitel Svetog Kraljevskog luka bira i imenuje druge časnike s posebnim odgovornostima unutar kapitela. Slični dužnosti postoje i na nacionalnoj razini u Vrhovnom poglavarstvu Kapitela, a također i na područnoj razini, s odgovarajućim prefiksima kod časnika.

 • Zerubabel princ Jeruzalema (Zerubbabel – Prince of Jerusalem)
 • Hagaj prorok (Haggai the Prophet)
 • Jošua prvosvećenik (Joshua the High Priest)
 • Ezra pisar (Scribe Ezra)
 • Nehemija pisar (Scribe Nehemiah)
 • rizničar (Treasurer)
 • voditelj ceremonije (Director of Ceremonies)
 • glavni došljak (Principal Sojourner)
 • prvi zamjenik došljaka (1st Assistant Sojourner)
 • drugi zamjenik došljaka (2nd Assistant Sojourner)
 • zamjenik voditelja ceremonije (Assistant Director of Ceremonies)
 • orguljaš (Organist)
 • podvornik (Steward), može ih biti više
 • nastojnik (Janitor)

Sve ove dužnosti popisane su i regulirane statutima ili propisima različitih Velikih kapitela, uključujući i matičnog Velikog Kapitela, točnije Vrhovnog poglavarstva Kapitela Engleske (engl. Supreme Grand Chapter of England). U strukturi Yorčkog obreda masonerije Kraljevskog luka, nastojnik može biti poznat i kao stražar (engl. Tyler ili Sentinel).

Vrhovni veliki kapitel[uredi | uredi kôd]

Vrhovni veliki kapitel slobodnih zidara kraljevskog luka Engleske upravlja se iz središnjice Ujedinjene velike lože Engleske u Londonu. Vrhovnim velikim kapitelom upravljaju tri velika principala koji imaju svoje sjedište. Prvi veliki principal (engl. First Grand Principal) u Svetom kraljevskom luku ekvivalent je velikom majstoru zanatskog slobodnog zidarstva. Ako je nositelj ove dužnosti kraljevski princ tada je on podržan od strane "privremenog prvog velikog principala" (engl. Pro First Grand Principal). Također, mnogi časnici velike lože obnašaju jednakovrijednu dužnost u vrhovnom velikom kapitelu.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. History of the Chapter
 2. How to Join Royal Arch, supremegrandchapter.org.uk
 3. a b c What is Royal Arch Masonry?
 4. Douglas Knoop, "The Genesis of Freemasonry", Manchester University Press, 1947
 5. Fifield Dassigny, A Serious and Impartial Enquiry Into the Cause of the Present Decay of Free-Masonry in the Kingdom of Ireland, 1744
 6. Harry Carr, The Relationship between the Craft and the Royal Arch, in Harry Carr's World of Freemasonry, Lewis Masonic, 1984., str. 383
 7. Robert C. Blackburn, A Short History of the Grand Lodge of Ireland