Svetozar Damjanović

Izvor: Wikipedija

Svetozar Damjanović (Darda, ??. ??. 1851.Subotica, 16. ožujka 1925.), profesor srpskog jezika i književnosti, njemačkog jezika, opće povijesti i zemljopisa.

Nižu gimnaziju završio u Srijemskim Karlovcima, a višu i ispit zrelosti u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu u Budimpešti slušao pet semestara kao Tekelijin pitomac, a šesti semestar slušao na Filozofskom fakultetu u Beču. Godine 1887. izabran za nastavnika Više devojačke škole u Pančevu, u kojoj je predavao "zemljopis, povijest i prirodu, a ponekad srpski jezik i pisanje". Od 1888. do 1895. godine bio upravitelj u toj školi, a onda prešao na dužnost profesora Učiteljske škole u Somboru. Godine 1884. položio nastavnički ispit pred povjerenstvom u Zagrebu iz "slovničko-historičke grupe" (hrvatski i njemački jezik, zemljopis, povijest, pedagogija, metodika i logika). Radeći u Učiteljskoj školi dugo godina, napisao dva udžbenika iz zemljopisa. U Školi organizirao đačku družbu "Prehodnica", dugo godina je vodio i o njenom radu pisao u školskim izvješćima. Poslije umirovljenja preselio se u Suboticu.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • "Zemljopis Austro-Ugarske Monarhije : za srpske učiteljske i učiteljske škole", Srijemski Karlovci, 1911.
  • "Osnovni pojmovi iz astronomskog i fizikalnog zemljopisa : za srpske više devojačke škole", Srijemski Karlovci, 1912.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • mr Drago Njegovan: "Znameniti Srbi iz Baranje (od početka XVI. do sredine XX. veka)", u: "Međunarodni naučni skup Srbi u istočnoj Hrvatskoj", Osijek, 2003, str. 129-140. (Naslovi udžbenika navedeni prema elektronskom katalogu Biblioteke Matice srpske.)