Sveučilište Južnog Pacifika

Izvor: Wikipedija

Sveučilište Južnog Pacifika (franc.: Université du Pacifique Sud, engl.: University of the South Pacific) je javno međunarodno sveučilište koje okuplja države Južnog Pacifika. Međunarodno je središte za proučavanje pacifičke kulture, tradicije, povijesti i okoliša, koje surađuje s visokoškolskim ustanovama u Australiji, Novom Zelandu, Jugoistočnoj Aziji i drugdje. Osnovano je 1968. godine s obrazovnim i predavačkim sustavom po uzoru na države Britanske zajednice naroda (Commonwealtha).

Sveučilište Južnog Pacifika jedino je sveučilište na području Oceanije, zbog čega obiluje smjerovima i predmetima i uživa visoki ugled u Australiji, Havajima i Guamu, odakle dolazi gotovo trećina svih studenata.[1] Predavanja se odvijaju na engleskom i francuskom, a u sveučilišnim kampovima i na mjesnim jezicima.[2]

Rad sveučilišta novčano podmiruju vlade 12 pacifičkih zemalja: Cookovog otočja, Fidžija, Kiribatija, Maršalovih otoka, Naurua, Niue, Samoe, Solomonskih otoka, Tokelaua, Tonge, Tuvalua i Vanuatua, koje su i zajednički vlasnici i korisnici sveučilišta.

Smjerovi i programi[uredi | uredi kôd]

Na Svečilištu Južnog Pacifika može se steći diploma, doktorat ili magistrat iz sljedećih područja:[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Službene stranice sveučilištaArhivirana inačica izvorne stranice od 23. veljače 2017. (Wayback Machine), Mogućnosti stipendiranja australskih studenata, 17. veljače 2017. (pristupljeno 23. veljače 2017.)
  2. Službene stranice sveučlište, Predavanje i učenje (pristupljeno 23. veljače 2017.)
  3. Službene stranice sveučilišta, Programi i smjerovi (pristupljeno 23. veljače 2017.)