Svjetionik Cordouan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Svjetionik Cordouan
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Svjetionik Cordouan
Flag of France.svg Francuska
Godina uvrštenja: 2021.
Vrsta: Kulturna
Mjerilo: i, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: https://whc.unesco.org/en/list/1625/ UNESCO

Svjetionik Cordouan je svjetionik koji se nalazi 7 kilometara na moru, blizu ušća rijeke Gironde u Francusku. S visinom 68 metara, deseti je najviši "tradicionalni svjetionik" na svijetu.

Cordouan najstariji je svjetionik u Francuskoj. Dizajnirao ga je vodeći pariški arhitekt Louis de Foix, s motivima renesansne, amalgama kraljevske palače, katedrale i utvrde. Gradnja je započeta 1584. godine, a završena 1611., te stoji i danas u svojem osnovnom obliku.

Kao povijesni spomenik naveden je 1862. godine a UNESCO ga je prepoznao kao mjesto svjetske baštine 2021. godine.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Male svjetioničke kule postojale su na otočiću od 880. godine, ali prvu ispravnu građevinu implementirao je engleski kraljević Edward, jer je Guienne tada bio engleska provincija. Kula je bila visoka 15 metara, s platformom na vrhu na kojoj se mogla neprestano gorjeti drvena vatra i kojom bi upravljao vjerski pustinjak. Prolazeći brodovi plaćali su prolazak dviju krupica. Osim tornja, na otočiću je sagrađena i mala kapela. U drugoj polovici 16. stoljeća kula je propala, a opasnost za plovidbu prijetila je trgovini vina iz Bordeauxa. To je dovelo do izgradnje sadašnjeg svjetionika.

Izgled[uredi | uredi kôd]

De Foix je prvo sagradio okruglu podlogu u promjeru od 41 metar u promjeru i visine 2.4 metara da preuzme navalu valova. Unutar nje bio je prostor za čuvanje zaliha površine 1.9 metara kvadratnih. Iznad njega izgrađena su četiri kata sve manje veličine. Prizemlje se sastojalo od kružnog tornja promjera 15 metara, s unutarnjim zidom sa sobama četiri čuvara. U središtu je bilo bogato uređeno predsoblje površine2. metra kvadratnih i visine 6.1 metara. Na drugom je katu bio Kraljev stan, koji se sastojao od salona, predsoblja i određenog broja ormara. Treća etaža bila je kapela s kupolastim krovom značajna po ljepoti mozaika. Iznad ovoga bio je sekundarni fenjer, a iznad toga glavn fenjer. Ovo je bilo 49 metara iznad visine mora i vidljivo s 5–6 morskih milja

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UNESCO to add France's 'king of lighthouses' to world heritage list. France 24. 24. srpnja 2021. Pristupljeno 24. srpnja 2021.