Svjetska glazba

Izvor: Wikipedija
Svjetska glazba
Stilski začetak: Etno i tradicionalna glazba domorodačkih kultura širom svijeta
Kulturni začetak: 1982.1983.
Glazbala: Tradicionalna


Svjetska glazba[1] ili glazba svijeta (engleski: world music), općenito govoreći je glazba raznih svjetskih kultura, a naziv je skovao početkom 1960-ih etnomuzikolog Robert E. Brown[1][2][3] (1927.2005.). Osamdesetih godina 20. stoljeća usvojen je kao pojam koji karakterizira glazbene snimke ne-engleske glazbe objavljene u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Početci[uredi | uredi kôd]

Ova, u to vrijeme kontroverzna kategorija, prije svega je upotrebljavana u globalnoj glazbenoj industriji koja je vremenom objedinila glazbu izuzetno raznolikih izvora kao što su tuvanski grleni pjevači,[4] zimbabvejski bubnjarski i gitarski sastavi[5] i pakistanski qawwalī[6] glazbena i vokalna izvedba (sufijskih izvođača), kao i neuobičajeni zapadni narodni glazbenici kao što su Kadžunski[7] violinisti ili havajski gitaristi - (havajska slack-key gitara).[8]

Rana povijest[uredi | uredi kôd]

Nastanak svjetske glazbe može se datirati od 1982. do 1983. kada su britanski i američki promotori, diskografske kuće, distributeri i trgovine, kao i pojedini novinari i emiteri, počeli promovirati glazbu iz drugih zemalja, posebno afričku, koja je u to vrijeme bila gotovo sinonim za svjetsku glazbu.[1] Najjasniji znak sve većeg zanimanja za afričku glazbu bio je uspjeh nigerijskog vođe benda King Sunny Adea,[9] čija su se prva dva međunarodno izdana albuma za Island Records prodala u više od 100.000 primjeraka u SAD-u od 1983. do 1984. godine.[9]
Sam izraz svjetska glazba usvojila je skupina britanskih neovisnih izdavačkih kuća iz razloga što je vjerovala da će dobiti bolji pristup trgovinama ploča i veće priznanje medija ako se slože u formaliziranju jednog generičkog naziva.[10] Njihovo nastojanje je bilo da okupe razne stilove koji su uključivali glazbu, ne samo onu iz svih područja Afrike, već i one iz Istočne Europe, Azije, Australije Južne i Srednje Amerike te s Kariba.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

U svojim početcima svjetska glazba je imala ograničeni opticaj u smislu globalno prihvaćenog pojma, i kretao se u rasponu od turističkih suvenira do terenskih snimaka etnomuzikologa u Africi, Aziji i drugdje. Iako su konzervativni tradicionalisti tvrdili da se nijedan glazbeni stil ne može identificirati s pojmom "svjetska glazba", taj je pojam prihvaćen kako bi se "strana" glazba približila glavnom toku zapadne popularne glazbe. Povijest svjetske glazbe je na mnogo načina evoluirala kroz marketing strane glazbe koju promiču zapadne diskografske kuće. Unatoč komercijalnom podrijetlu početkom devedesetih, taj je pojam potaknuo promjenu svijesti glazbenika i producenata, tako da je svjetska glazba postala vjerodostojni glazbeni žanr. Globalno prihvatanje svjetske glazbe kao ženra došlo je 1990. godine, kada je utjecajni američki tjednik Billboard predstavio svjetsku glazbenu kartu. Godinu dana kasnije Nacionalna akademija snimane umjetnosti i znanosti dodala je svjetsku glazbenu kategoriju svojim nagradama Grammy.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c world music | Proleksis enciklopedija. proleksis.lzmk.hr. Pristupljeno 2. listopada 2022.
  2. Robert E. Brown Songs, Albums, Reviews, Bio & More. AllMusic (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2022.
  3. Williams, Jack. Robert E. Brown; brought world music to San Diego schools. San Diego Union-Tribune (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 22. listopada 2015. Pristupljeno 2. listopada 2022.
  4. Central Asian arts - Instrumental and vocal styles | Britannica. www.britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2022.
  5. Ngoma: Drum of the Dead. X8 Drums & Percussion, Inc (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2022.
  6. qawwali | Definition, Singers, & Facts | Britannica. www.britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2022.
  7. Kadžuni [Kadžuni]. britannica.com/ (francuski). Pristupljeno 8. prosinca 2020.
  8. Slack-key gitara. Glas Amerike (bošnjački). Pristupljeno 2. listopada 2022.
  9. a b King Sunny Ade | Biography, Music, & Facts | Britannica. www.britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2022.
  10. global music | History, Definition, Musicians, & Facts | Britannica. www.britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2022.