Svjetski dan romskog jezika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. studenog 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH ˝Kali Sara˝. Kao datum obilježavanja izabran je 5. studeni u čast na dan na koji je 2008. godine objavljen prvi Romsko - hrvatski i hrvatsko - romski rječnik autora Veljka Kajtazija u izdanju romske [[Udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH ˝Kali Sara˝ iz Zagreb i Odjela za orijentalistiku pri Filozofski fakultet u Zagrebu.

Već sljedeće godine, 2009., na isti dan održan je prvi Simpozij o romskom jeziku kojom prilikom su okupljeni učesnici iz cijeloga svijeta donijeli POVELJU i DEKLARACIJU Simpozija povodom Svjetskog dana romskog jezika koju su potpisali svi učesnici među kojima su bili i predstavnici Međunarodne unije Roma (IRU).

Ovom Poveljom u čijoj su izradi sudjelovala 260 istaknuta predstavnika romske i neromske zajednice, pozvana je cjelokupna svjetska javnost da se uključi u inicijativu popularizacije romskog jezika, očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, obrazovanju i opismenjavanju Roma te boljem međusobnom razumijevanju svih ljudi. Istovremeno su Deklaracijom sudionici prvog simpozija pozvali sve države da omoguće Romima, kao i romskom jeziku, jednak položaj s ostalim jezicima manjina u njihovim zemljama te su doneseni sljedeći zaključci:

1. Da se dan 5. studeni obilježava kao Svjetski dan romskog jezika u svim zemljama u kojima žive Romi;

2. Da potpišu, ratificiraju i implementiraju Povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, uključujući i romski jezik sa svrhom pružanja potpore, posebice na području obrazovanja na materinjem jeziku, predstavljanja romskog jezika javnosti kao jezika koji ispunjava sve uvjete modernog europskog jezika, ali i načina izražavanja tradicije i kulture romskog naroda;

3. Da omoguće uporabu romskog jezika uz primjenu izražajnih stilskih sredstava koja govore o bogatstvu romskog jezika, kao i uporabu govornog jezika iz svakodnevne komunikacije u razmjeni umjetničkog stvaralaštva, pisanju za tiskane medije, radio i televiziju;

4. Da podrže razmatranje, analizu i izučavanje romskog jezika i kulture na akademskoj razini, stvaranjem katedri na sveučilištima te prenošenje posebnosti romskog jezika i kulture putem tečajeva, edukacijskih seminara, prijevoda, antologija, izložbi, kazališnih i književnih dijela i dr.

Svjetski dan romskog jezika nastavio se obilježavati sve do danas. Na taj dan u Zagrebu dodjeljuju se dvije nagrade za životno djelo - ˝Ferenc Sztojka˝ i ˝Šaip Jusuf˝, nazvane prema velikanima koji su započeli standardizaciju romskog jezika. Hrvatski Sabor je 25. svibnja 2012. godine, na prijedlog saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, prihvatio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje da se 5. studeni proglasi Svjetskim danom romskog jezika koju su jednoglasno podržali svi članovi hrvatskog parlamenta. Hrvatski Sabor je tada pozvao Vlada RH i sva nadležna ministarstva i druga tijela državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, znanstvene institucije, medije i organizacije da prema svojim mogućnostima pridonesu popularizaciji i standardizaciji romskog jezika te očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Roma. Istovremeno pozvao je i druge nacionalne parlamente, međunarodne institucije i organizacije da se pridruže inicijativi. Ova inicijativa u potpunome je suglasju s Nacionalnim programom za Rome kao i s Akcijskim planom Desetljeća za uključivanje Roma 2005. - 2015.

Iste godine, prilikom održavanja Simpozija Svjetskog dana romskog jezika – 05.11.2012. godine po prvi puta je održano predavanje na romskom jeziku na Filozofskom fakultetu. U suradnji s predstavnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prvenstveno nastojanjem i naporima dekana, prof. Damira Borasa na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije, u sklopu Katedre za indologiju, počeo je s radom izborni kolegij Uvod u romski jezik I i II te Uvod u književnost i kulturu Roma. Prvo predavanje održali su profesori iz redova romske nacionalne manjine Ljatif Demir iz Makedonija i Hedina Tahirović Sijerčić iz Sarajevo.

Godinu dana kasnije, 5. prosinca 2013. godine povijesni je dan za romsku zajednicu, jer je tog dana održano svečano otkrivanje dvojezične ploče na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koju je otkrio saborski zastupnik Veljko Kajtazi i dekan fakulteta prof. dr. Damir Boras. Time je obilježena i godina dana od uvođenja romskog jezika i romske književnosti u visokoškolsku nastavu u Hrvatskoj. Ta je odluka donešena na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija nakon proslave Svjetskog dana Roma.

7. studenog 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. Prijedlog je usvojen, bez rasprave.

Svjetski dan romskog jezika danas se u RH slavi kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto sa još dva romska praznika: Svjetski dan Roma (08.04.) i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (02.08.)