T-98 Kombat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
"T-98 Kombat", 18. ožujak 2011.

T-98 Kombat je kotačno oklopno vozilo kojeg proizvodi tvrtka Kombat Armouring, podružnica kompanije Laura Group smještena u Sankt-Peterburgu, Rusija. Kombat je sa maksimalnom brzinom od 180 km/h jedno od najbržih oklopnih vozila na svijetu.

Postoje dvije osnovne inačice vozila temeljene na komponentama General Motorsa, uključujući 8,1 litreni Vortec motor, transmisiju Allison i GM Heavy Duty suspenziju. Te osnovne inačice su:

  • "VIP" vozilo nema tipični okvir, nego samo oklop od duplog čelika koji služi i kao noseća konstrukcija. Najveća oklopna zaštita je osigurana sa korištenjem kompozitnog oklopa koji se sastoji od slojeva čelika između kojih je sloj keramike. Unutrašnjost se prema želji može presvući u mnoge luksuzne materijale kao npr. prirodnu kožu ili neko plemenito drvo.
  • "Utility" je inačica koja je dizajnirana za operacije specijalne namjene. Nema luksuzne dijelove kao "VIP" inačica i služi u vojne svrhe.

Vozilo pokreće 340 KS snažan V8 motor, koji omogućuje da Kombat postigne brzinu od 180 km/h (vrijedi za najlakši model). T-98 je opremljen satelitskom navigacijom, televizorom koji može reproducirati sadržaj sa DVD-a, klima uređaj itd. Sve pogoneske dijelove vozila i elektroniku isporučuje General Motors. Tvrtka Kombat Armouring tvrdi da najoklopljeniji T-98 štiti posadu od metaka do kalibra 12,7 mm, sačmarica i mina.[1]

Filmografija[uredi VE | uredi]

Zlatni T-98 Kombat je prikazan u američkom filmu Diktator iz 2012. godine.

Galerija[uredi VE | uredi]

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Berg, Ivan; Nik Berg (2006.). Top Gear Motor Mania, str. 57, London: BBC Books ISBN 0-563-49362-3

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]