Tabački mesdžid

Izvor: Wikipedija
Tabački mesdžid
Tabački mesdžid
Tabački mesdžid
Tabački mesdžid
Lokacija Sarajevo,
Bosna i Hercegovina
Godine izgradnje 1651.
Religija islam

Tabački mesdžid je mesdžid koja se nalazi u sarajevskom naselju Baščaršija, u ulici Halači.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tabački mesdžid

Tabački mesdžid je sagrađen 1651. u Sarajevu[1] godine od Hadži Osmana po kojem je u to vrijeme nosio naziv - Hadži Osmanov mesdžid. Mesdžid je nekad kasnije dobio ime Tabački mesdžid po tabacima-zanatlijama kožarima s desne obale Miljacke koji su bili njegovi najčešći posjetitelji. Tabaci su dislocirani iz mesdžida u drugoj polovini 19. stoljeća, odnosno u vremenu Topal Osman-paše. Paša je izmjestio tabake jer su zagađivali okolinu, a mesdžid je sačuvao ime, bez obzira na to što danas, i već dugo vremena, nema tabaka u tom kraju.

Još prije nekoliko stoljeća Evlija Čelebi bilježi:

Wikicitati »U Sarajevu ima stotinu mesdžida. Hadži-Osmanov mesdžid koji se nalazi više Careve ćuprije, krcat je mnoštvom posjetilaca više nego ijedan drugi.[2]«

Mesdžid je u više navrata gorio, a najveći požar je bio onaj koji je izazvao Eugen Savojski prilikom osvajanja Sarajeva 1697. godine. Mesdžid je obnavljalo nekoliko imućnijih ljudi iz Sarajeva, među kojima su najpoznatiji Mehmed-aga Burić i Salih-aga Smajlagić.

Smajlagić nakon obnove mesdžida uvakufio i kahanu na Baščaršiji čiji su prihodi bili namijenjeni rasvjeti u mesdžidu i za plaću mujezina. Dodao je kako se Tabački mesdžid nalazio na području Tabačke čaršije, gdje su radili tabaci (kožari), i oni su ga najviše koristili.[1]

U spomenutom mesdžidu tijekom svetog mjeseca za muslimane, ramazana, organiziraju se različiti vjerski obredi, a tijekom cijele godine svakog četvrtka nakon jacija-namaza (noćne molitve) organiziraju se druženja i predavanja o islamu.

Tabački mesdžid je 2020. godine proglašen Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Simbol obazrivosti: Sarajevski Tabački mesdžid, mjesto gdje se stoljećima rađaju ideje. aa.com.tr. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. veljače 2008. Pristupljeno 22. veljače 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. (VIDEO) Tabački mesdžid uvršten u nacionalne spomenike: Znate li kako je dobio ime?. okanal.oslobodjenje.ba/. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]