Tadija Jančić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Tadija Jančić je rođen 25. veljače 1980. u Nikšiću, Crna Gora. Završio je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu 2004., godine u klasi profesora Milana Blanuše. Od 2003. godine izlaže samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Po riječima Dragane Garić, Tadija predstavlja "mlađu generaciju umjetnika", uvrštenih u monografiju "Made in Novi Sad", koji su svoje prve "korake", tj. izložbe i akcije, imali u okviru Art klinike i galerije "Tableau".

Kultni glazbenik, pjesnik i pisac Slobodan Tišma primjećuje da Tadijine slike govore o "novom kondomskom poretku u kome živimo". Ikonografija slika Tadije Janičića nastanjena je: kaktusima, flasterima i životinjama, tako da na trenutke njegova platna postaju basne bez "naravoučenija" koje na duhovit i ironičan način prikazuju prazninu suvremenog čovjeka "zavaljenog" u fotelju ispred ekrana iz koga "izbija" neki novi "reality show". Iako, na prvi pogled može se činiti da su slike Tadije Janičića, poput one na kojoj je predstavljeno veliko ružičasto "gic-gic" prasence samo sladunjave kompozicije, one ustvari otkrivaju autora sa stavom, više ironičnim, nego kritičnim ("Djevojka sa sela podliježe gradskim iskušenjima II"). Mediji:http://www.seecult.org/fotogalerija/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=4842&g2_serialNumber=2

Neofovistički i popartistički svijet Tadijinih slika govori o novom kondomskom poretku u kome živimo. Tapetiranje i flasteriranje jasno definiraju ambijent i predmete svakodnevne uporabe gdje zapravo između subjekta i objekta i nema nikakve razlike. Sve je zamjenjivo. Ruralno i urbano stoje u zagrljaju nedefiniranih supstanci. Vanjske granice su jasno iscrtane dok unutrašnje ostaju nedefinirane, njih zapravo i nema. Ovo slikarstvo je u nekom smislu angažirano i kritično bez eksplicitnih stavova, ironijsko i rezignirajuće istovremeno.

Za svoje radove koji su prepuni motiva iz životinjskog svijeta kaže da su to ustvari ljudi u životinjskom obliku. "Lakše mi neke ljude uporediti s medvjedom, nego s čovjekom". Dok za umjetnost u inozemstvu smatra da je to samo biznis oko koga se vrte veliki novci.

Ivana Benović piše : "Tadija ne priča o dezorijentiranosti suvremenog društva s distance, hladno, ali ni kritički. On se stavlja u poziciju koja se može identificirati s pozicijom onih koji su predmet priče, i otuda ta prividna površnost njegove slike. On ne želi kritizirati stanje svijesti suvremenog čovjeka izuzimajući sebe iz tog problema, već na svojim slikama obrađuje one teme koje su svojstvene suvremenom – i to našem, onom koje je njemu poznato – društvu." Aleksandra Stefanov zaključuje da je slikarstvo Tadije Janičića "alegorijski uobličeno, postaje nosilac jedne vrste „nove duhovnosti“, kao jedinog ishodišta u svijetu prolaznih vrijednosti."

Samostalne izložbe:[uredi VE | uredi]

2008. Galerija kulturnog centra, Novi Sad (slike) 2007. Galerija „PAC“, Morska Sobota, Slovenija (slike) 2007. Galerija Doma omladine Beograda (slike) 2007. Galerija Vojvođanske banke, Novi Sad (slike) 2007. Galerija „Tableau“, Novi Sad (crteži) 2005. Galerija „Tableau“, Novi Sad (slike) 2005. Art Klinika, Novi Sad (crteži) 2003. Galerija „Alterlibre“, Osaka, Japan (crteži) 2003. Galerija „Den“, Tokio, Japan (crteži)

Skupne izložbe:[uredi VE | uredi]

2007. „Figura, sudbina, komentari“, Galerija kulturnog centra, Beograd 2006. „Grad, umetnička pozornica“, Novi Sad 2005. „Art klinika u salonu Muzeja savremene umetnosti“, Novi Sad 2005. „Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić“, HUGO BOSS Ego (šk)art: New edition, Beograd 2005. „Annecy“, Pariz, Francuska 2005. OKVF/ Östersunds konstvideofestival, Švedska 2004. Muzej „25. maj“, Real Presence, Beograd 2003. Galerija Zvono, „Skok u prazno“, Beograd 2003. Centar za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“, Skok u prazno, Novi Sad

Nagrade/priznanja:[uredi VE | uredi]

2003. Najbolji mladi stvaralac u kategoriji crtež, u okviru projekta „Perspektive II“, Art klinika 2001. Godišnja nagrada za crtež Fakulteta likovnih umjetnosti, Cetinje